E-objave

Objave iz vseh vetrov

Kaj dela geodet?

/
/
/
1041 Views

Geodet meri različna zemljišča in se ukvarja s prikazovanjem zemeljskega površja na načrtih in kartah. Geodetski načrti so osnova planerjem in projektantom pri načrtovanju in projektiranju naselij, mest, zgradb, cest in vseh drugih objektov na zemljišču. Poleg tega se geodeti ukvarjajo še z vrsto drugih geodetskih del, npr. ugotavljanje in meritve oblike in dimenzije parcel, sestavljanje in vzdrževanje zemljiškega katastra. Geodet se lahko zaposli v upravnih službah ali v različnih podjetjih, ki se ukvarjajo z urbanizmom ali gradbeništvom.

Za terensko delo geodeti potrebujejo: totalno postajo z laserskim razdaljemerom, teodolit, stative, trasirke, merski trak ter pomožna orodja, ki mu lajšajo delo na terenu.

Za delo v pisarni pa potrebujejo računalnik z ustreznimi programi za geodezijo, ki mu pomagajo pri obdelavi terenskih podatkov, poleg tega pa še razna ravnila, trikotnike in druge manjše pripomočke.

Geodetovi izdelki so geodetske karte ali načrti različnih meril, pomemben del geodezije so tudi evidence s katastrskega področja.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar