E-objave

Objave iz vseh vetrov

Veleposlaništva in konzulati

/
/
/
603 Views

Ste že kdaj obiskali kakšna veleposlaništva ali imeli morda opravka s konzulati?

Oba termina sta splošno znana, saj se pogosto pojavljata v medijih. Vprašanje pa je ali ljudje dejansko vedo kakšne so primarne funkcije omenjenih institucij?

Veleposlaništvo je celota neke države, katero predstavlja zbrana skupina ljudi iz tuje države in kateri s svojo prisotnostjo v gostujoči državi zastopajo ali interese ali organizacijo neke tuje države – vse to seveda v diplomatskem pomenu. Sam vrh veleposlaništva predstavlja veleposlanik, kateri pa ima, tako kot ostale politične službe, omejen mandat. V kolikor bi veleposlanik želel podaljšati mandat, tega ne more storiti sam ampak mora biti ponovno izbran oziroma izvoljen s strani matične države. Vsa veleposlaništva se navadno nahajajo v glavnem mestu gostujoče države. Konzulat je na nek način povezan z veleposlaništvom. Kakšne so naloge konzulata? Konzulat ima številne naloge,med drugim lahko posreduje pri pridobitvi denarnih sredstev za vrnitev v matično državo, lahko izda potni list, vzpostavi stik s prebivalcem, katerega so priprli ali zaprli izven matične države, o morebitni smrti ali v primeru nesreče obvesti sorodnike, pomaga pri urejanju upravnih zadev v tujini,…. Konzulat ima malo morje pooblastil in nalog katere izvaja.

V kolikor sta vas pojma veleposlaništvo in konzulat v preteklosti spravljala v zadrego, saj niste vedeli kakšna je natanko njuna vloga, upamo, da smo vam z zgornjim opisom stvari malce približali in vsaj delno poenostavili. V kolikor bi želeli izvedeti še kakšne podrobnosti pa je najbolje, da se obrnete neposredno na omenjeni ustanovi ali pa kakšen podatek več pridobite iz spleta.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar