E-objave

Objave iz vseh vetrov

Trdi diski za vaš računalnik

/
/
/
677 Views

Računalniške komponente kot so trdi diski so sestavni del vsakega računalniškega sistema. Trdi diski so tisti del, kjer so shranjene vse datoteke, ki jih uporabljamo, kreiramo, kopiramo … Vsak film, dokument ali neka druga datoteka ima določeno velikost, ki jo ob shranjevanju zasede na disku. Tudi trdi diski imajo omejeno velikost, ki jo označujemo v giga, mega in tera bajtih.

Poznamo zunanje in notranje trde diske. Notranji trdi diski so tisti, ki so nameščeni v računalniškem sistemu in jih računalnik potrebuje za delovanje. Zunanji trdi disk je namenjen shranjevanju in izdelavi varnostnih kopij, ki nam v primeru okvare notranjega trdega diska lahko pridejo še kako prav. Zunanji trdi diski so primerni tudi takrat, ko nam na notranjih primanjkuje prostora, a ne želimo ničesar izbrisati oz. izgubiti.

Tudi zunanji trdi diski se razlikujejo tako po velikosti kot hitrosti, kar sta bistveni lastnosti tudi pri notranjih trdih diskih. Trdi disk zunanji je cenovno precej dostopen, saj lahko osnovne modele in nekoliko manjše velikosti dobimo že za nekaj deset evrov. Tako za notranji kot trdi disk zunanji je velikost 1tb že popolnoma povprečna oz. z izbiro takšne velikosti ne izstopate. Trdi disk 1tb je tako danes že skoraj pogoj, če želimo imeti ta disk za hranjenje večjega števila različnih datotek. Trdi disk 1tb je popolnoma normalna izbira tako za notranji kot zunanji disk. Če je bilo še nekaj let nazaj kaj takšnega popolnoma neverjetno, lahko v prihodnosti pričakujemo, da bo trdi disk 1tb obveljal za premajhnega, saj velikosti trdih diskov še vedno rastejo.

Trdi disk zunanji in notranji ima tudi določeno hitrost branja in pisanja, ki je ključen podatek, ki pove, kako hitro bo disk deloval in kako hitro bo računalnik dostopal do teh podatkov. Kljub pospešenemu razvoju na tem področju, trdi diski še vedno veljajo za najpočasnejši del računalniškega sistema. Če je veriga tako šibka, kot je šibek njen najšibkejši člen, potem lahko rečemo, da je računalnik tako počasen kakor je počasen trdi disk.

Trdi diski so tudi občutljivi. Uničimo jih lahko z raznimi nepredvidenimi udarci, padci in s tresljaji. Tudi različni naravni dejavniki lahko negativno vplivajo na trde diske in tudi zaradi teh dejavnikov lahko postanejo neuporabni. Trdi disk se bo tako uničil, če bo izpostavljen previsoki temperaturi ali preveliki zračni vlažnosti, a tudi izjemno nizke temperature mu ne bodo koristile. Zato trdih diskov nikar ne puščajte na soncu v avtomobilu ali na kakšnem drugem kraju, kjer bi lahko bili izpostavljeni ekstremnim vremenskih in temperaturnim razmeram.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar