E-objave

Objave iz vseh vetrov

Grafične kartice

/
/
/
761 Views

Se spoznate na grafične kartice?

Če je vaš odgovor pritrdilen, potem ste prav gotovo že pravi računalniški strokovnjak. Povprečnega uporabnika računalnika niti ne zanima njegova točna sestava in se ne spušča v takšne podrobnosti, kot so računalniške komponente. Ponudba različnih grafičnih kartic na trgu je izjemna in ni potrebno, da bi poznali prav vse modele. Dovolj je že, da poznamo nekaj osnovnih podatkov, sestavljanje računalniškega sistema, ki bo dovolj dober za vas pa raje prepustimo strokovnjakom.

Izbirate bolj napredne grafične kartice ali so vam osnovne že dovolj dobre?

Najboljše grafične kartice so precej drage in so eden izmed dražjih, če ne celo najdražji del sestave računalnika. Za povprečnega uporabnika ni nobene potrebe, da bi posegal po teh najdražjih modelih, saj so že osnovne grafične kartice dovolj dobre, hkrati pa še bistveno cenejše. Grafična kartica najvišje zmogljivosti bo potrebna le v primeru, da se navdušujete nad najnovejšimi računalniškimi igrami, kjer je tudi grafika vrhunska. Za večino ostalih opravil, zlasti uporabo interneta in pisarniških programov, bo čisto osnovna in najcenejša grafična kartica dovolj dobra in bo podpirala vse kar boste potrebovali. Pazite le, da ne izberete kakšne neznane blagovne znamke, saj se lahko takšna grafična kartica hitro pokvari.

Hlajenje in pregrevanje grafične kartice

Grafične kartice se zelo rade tudi pregrevajo. Ob običajni uporabi računalnika, ko imate prižgan samo internetni brskalnik ali kakšen pisarniški program, bo obremenitev kartice manjša in se le-ta ne bo pregrevala. Ob igranju iger pa bo obremenitev precej višja, prav tako bo višja temperatura grafične kartice. V takšnih primerih lahko tudi zaslišite, ko se prižge dodaten ventilator v računalniku, v kolikor je le-ta bolj glasen.

Kakšna je grafična kartica za prenosnik?

Grafična kartica za prenosnik je večinoma manj zmogljiva kartica, ki ne omogočajo igranja najbolj zahtevnih iger. Prav zaradi takšne omejitve je za vse navdušence nad računalniškimi igrami bolje, da se odločijo za običajne namizne računalnike, saj prenosniki ne bodo zadovoljili njihovih želja. Tudi pregrevanje je za prenosnike bolj značilno, saj je manj prostora in tako se tudi grafična kartica za prenosnik težje hladi.

AGP grafična kartica

Ste že slišali kdaj za takšno kartico? Je AGP grafična kartica tudi v vašem računalniku? AGP grafična kartica je bila v preteklosti najbolj pogosta vrsta grafične kartice in je še danes prisotna v marsikaterem računalniškem sistemu. Pri teh karticah ne gre za ime proizvajalca ampak za vodilo oz. vrsto priklopa grafične kartice.

grafična kartica v PCju

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar