E-objave

Objave iz vseh vetrov

Optimizacija nakupnega procesa

/
/
/
685 Views

Mnoge spletne trgovine se na različne načine trudijo pridobiti vedno nove kupce, pri tem pa se poslužujejo najrazličnejših metod. Dobro je, da se poslovnemu načrtu posvetimo že pred izdelavo spletne trgovine, saj tako lahko veliko naredimo že med samo izdelavo, torej bo trgovina že ob objavi na spletu dobro prilagojena za prodajo. Seveda pa je treba tudi po objavi in prvih nakupih še vedno redno skrbeti za spletno trgovino. Po analizi prodajnih rezultatov ugotovimo, katere so prednosti in slabosti naše spletne trgovine, pri tem pa se lahko odločimo tudi za prilagoditev kakšnega prodajnega elementa, na katerega med izdelavo spletne trgovine nismo bili pozorni.

Pogosto opazimo, da se veliko obiskovalcev spletne trgovine sicer odloči za nakup, vendar to odločitev pred zaključkom nakupa spremenijo. Premislijo si zaradi dolgega ali prezapletenega nakupnega procesa, ki jih vodi preko številnih korakov, kjer morajo prodajalcu posredovati ogromno podatkov. Optimizacija nakupnega procesa praviloma drastično izboljša prodajne rezultate, saj si s tem zagotovimo tudi nakupe tistih, ki si pred nakupom sicer radi premislijo. Nakupni proces naj bo čim krajši, sestavljen iz dveh ali treh preprostih in razumljivih korakov. Od stranke zahtevamo le tiste podatke, ki jih nujno rabimo – le redko so za nakup relevantni podatki, kot so državljanstvo, občina rojstva, faks številka in podobno. S tem v mislih oblikujemo preproste obrazce za vnos podatkov. Korake jasno ločimo in jih oštevilčimo, tako da kupec točno ve, kaj ga še čaka pred nakupom. Kljub temu, da morajo biti koraki čim bolj preprosti, je treba paziti, da ne izpustimo kakšnih pomembnih elementov, kot so na primer strinjanje s pogoji poslovanja, možnost spremembe naslova za dostavo, informacije in izbira načina plačila… Z optimizacijo nakupnega procesa bomo svojim strankam omogočili kar se da udobno in prijetno izkušnjo spletnega nakupovanja, kar seveda koristi tako kupcu, kot prodajalcu.

Optimizacija nakupnega procesa je torej en izmed pomembnejših korakov pri izdelavi spletne trgovine, posvetimo pa se mu lahko tudi po tem, ko je trgovina že utečena in opazimo, da si veliko kupcev pred nakupom premisli. Vseeno pa je priporočljivo na vse podrobnosti, ki vplivajo na prodajo, opozoriti že pred začetkom izdelave spletne trgovine.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar