E-objave

Objave iz vseh vetrov

Izum, ki se imenuje čevelj

/
/
/
580 Views

Čevlji so prešli v rabo šele v poznejšem obdobju rimskega cesarstva, ko so jih stari Rimljani prevzeli od Grkov. Šlo je pravzaprav za implementacijo grških sandalov v rimsko kreativnost. Rimljani so uporabljali svojo kreativnost in obdelovali zamisel sandalov z raznimi vezeninami, kovinskimi oblogami, venci… Takratni ženski čevlji so se delili na zaprte in odprte . Slednji so bili namenjeni elegantnim damam, ki so želele pokazati lepoto svojih nog, medtem ko so zaprti čevlji bili namenjeni kljubovanju takrat mrzlim evropskim zimam. Rimljani res da niso bili izumitelji čevljev, saj so idejo prevzeli od Grkov, so pa razširili njihovo rabo po celi Evropi. Zanimivo je to, da so kot takratni mogočni imperialisti pred čevlji uporabljali nekakšne rokavice za noge.

Danes poznamo veliko vrst različnih čevljev, kot so elegantni čevlji, modni čevlji, usnjeni čevlji, športni čevlji, prostočasni čevlji, dvoranski čevlji, hišna obuvala…

Elegantni čevlji so primerni za zunanjo in notranjo nošnjo sa morajo biti primerni za prikaz elegance tako zunaj med ljudmi kot znotraj uglednih prostorov. Primerni so za normalno hojo, odpornost na vodo pa je odvisna od materiala.

Usnjeni čevlji so tematika večnih polemik glede nošenja v deževnih razmerah. Ko kupimo usnjene čevlje se moramo pozanimati kje so bile narejeni. V nekaterih državah severne Afrike impregnirajo usnje z živalskim urinom. Ta začne zaudarjati, ko se čevlji zmočijo na dežju in so dobri le za odpad. Pazljivost je tu torej na mestu.

Modni čevlji so tudi predmet raznih debat. V današnji varčevalni industriji se pogosto dogaja, da se najdejo v obtoku lepih modnih čevljev marsikateri modeli, ki so sila občutljivi na vodo in povprečno uporabo. Tudi udobnost je veliko problematična vendar je lažje ugotovljiva saj se lahko čevlji preizkusijo pred nakupom v trgovini. Spletni nakupi čevljev pa ravno zato predstavljajo večji riziko za kupca.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar