E-objave

Objave iz vseh vetrov

Nesreče pri delu

/
/
/
662 Views

Poškodbe na delovnem mestu so izjemno pogoste. Lahko se zgodi že čisto majhna napaka tako s strani delavca, kot tudi delodajalca ali okoliščin in delavec se poškoduje. Čigava pa je krivdna odgovornost za nastalo poškodbo na delovnem mestu? Seveda je najprej potrebno pregledati vse okoliščine in kako se je poškodba pravzaprav zgodila. Lahko govorimo o malomarnosti delodajalca ali delojemalca. V primeru, da je bila malomarnost na strani delojemalca, potem poškodovan delavec ni upravičen do denarne odškodnine. Kadar pa se poškodba zgodi zaradi malomarnosti na strani delodajalca, potem je delavec upravičen do pravične denarne odškodnine, ki mu pripada iz naslova zavarovanja.

Odškodninski postopki so lahko zelo preprosti, kadar je takoj ugotovljena krivdna odgovornosti. Za delodajalca obstaja tako subjektivna, kot tudi objektivna odgovornost za poškodbo pri delu. Delavec mora seveda v času dela ravnati po navodilih delodajalca in navodilih varstva pri delu. Če je na delovnem mestu bilo neupoštevano katerokoli pravilo, potem delavec ne more dobiti denarno odškodnino za nastalo škodo. Pogoj za pridobitev odškodnine je seveda nezgoda in izpolnjen obrazec, ki se pošlje Inšpektoratu RS za delo na ER8 obrazcu.

Za uveljavite odškodnine morajo biti izpolnjeni tudi pogoji, kot so škoda, nedopustno ravnanje, vzorčna zveza med nedopustnim ravnanjem in nastankom škode ter odgovornost. V primeru, da je odgovornost za nastalo škodo na strani delodajalca, potem mora izplačati delavcu primerno denarno odškodnino, ki se izračuna na podlagi same škode.

Za uspešno uveljavljanje pravične denarne odškodnine za primer nesreče pri delu ali na delovnem mestu od vas potrebujemo:  izpolnjen obrazec s strani delodajalca oziroma prijava o nezgodi, dokazila o bolniškem staležu, morebitne police nezgodnega zavarovanja ali pa vsaj podatke o zavarovalnici, kjer ste nezgodno zavarovani, fotokopijo potrdila pogodbe o zaposlitvi.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar