E-objave

Objave iz vseh vetrov

Ogljikov monoksid – tihi ubijalec

/
/
/
655 Views

Ogljikov monoksid ima upravičeno naziv tihi ubijalec. Ker je brez vonja, okusa, barve, ga človeško telo ne more zaznati. Prepoznamo lahko sicer simptome, ki jih bom opisal v nadaljevanju, ampak je to velikokrat prepozno. Zanesljiva naprava za zaznavo povišane koncentracije ogljikovega monoksida je detektor ogljikovega monoksida . Plin je gorljiv in zelo strupen, saj onemogoča vezavo kisika na hemoglobin (ogljikov monoksid se na hemoglobin veže veliko bolje kot kisik) in tako v visokih koncentracijah povzroči nezavest in posledično smrt. Koncentracija se meri v ppm (število delcev na milijon). V primeru ogljikovega monoksida je to število delcev CO v zraku.

Začetek povišane koncentracije CO definiramo pri 50ppm in več. Simptomi pri zadrževanju odraslega človeka v prostoru s koncentracijo CO od 50ppm do 150ppm so glavobol, slabost, utrujenost ter slabša koordinacija telesa. Z višanjem koncentracije se pojavljajo naslednji simptomi: bruhanje, oslabelost, zaspanost, zmedenost, motnje vida, povišan srčni utrip. Pri koncentraciji nad 400ppm sledijo nezavest, krči, dušenje, odpoved srca in dihalnih organov, smrt.

Ogljikov monoksid nastaja pri vsakem nepopolnem izgorevanju. V stanovanjskih prostorih koncentracija ogljikovega monoksida naraste zaradi nepravilne vgradnje, delovanja in vzdrževanja peči na drva ali premog, kaminov in plinskih gorilnikov za ogrevanje prostorov ali vode. Raven ogljikovega monoksida lahko naraste v stanovanju tudi pri nepravilno zgrajenem ali pokvarjenem dimniku ali ventilacijskem sistemu, poleg tega pa lahko prodre v stanovanje tudi iz kleti kjer je kurilna naprava ali iz garaže (pri prižganem avtomobilskem motorju se ustvarja CO) ter iz sosednjega stanovanja skozi ventilacijski sistem.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar