E-objave

Objave iz vseh vetrov

Zaščita pred korozijo vodovodnih cevi

/
/
/
798 Views

Vodovodne cevi moramo redno pregledovati in paziti, da ne nastane korozija. Najlažje je korozijo preprečiti. Veliko bolj zahtevno in dolgotrajno je nastalo korozijo odstraniti. Poleg tega nastanejo tudi veliki dodatni stroški. Korozija vodovodne inštalacije je velika nadloga.

Če pride do neprijetnega pojava korozije vodovodnih cevi, je potrebno poklicati ustrezno službo. Sami se ne smemo lotiti odpravljanja in čiščenja korozije na ceveh, ker lahko naredimo še dodatno škodo.

Zaščita pred delovanjem korozije na vodovodne cevi.

Pojav korozije je potrebno preprečiti. Najlažje preprečimo tako, da uporabljamo preventivni postopek rednega dodajanja fosfatnih ali pa silikatnih spojin. Da bomo učinkovito zaščitili vodovodne inštalacije je pomembna debelina zaščitnega sloja. Ta debelina je odvisna od vodnega pretoka v ceveh. Lahko se uporablja polimerne materiale s katerimi se osuši instalacijo s pomočjo zračnega toka. Epoksidna smola tvori po strditvi kompakten zaščitni sloj. Tak sloj je propusten za pline, zato prepušča tudi vodno paro. Na ta način so vodovodne inštalacije zaščitene.Vedeti je treba, da pri toplovodnih inštalacijah vodna para prehaja skozi zaščitni sloj in kondenzira na notranji strani cevi. To je pojav, ki povzroči odstopanje zaščitnega sloja in s tem prihaja do ponovnega izbruha korozije. Če želimo, da zaščitni sloj učinkovito deluje, moramo popolnoma odstraniti korozijske produkte. Če čistimo vodovodne inštalacije s kislinami, je potrebno celotno inštalacijo posušiti. V nasprotnem primeru lahko zaostala vlaga v jeklenih ceveh povzroči ponovno korozijo.

Zaščitni sloj mora biti nanesen enakomerno in biti mora zadostna debelina zaščitnega sloja. Paziti je potrebno na mehurčke in pore. Tega ne sme biti. Minimalna debelina zaščitnega sloja mora biti od 0,3mm – 0,5mm. Če želimo, da je zaščitni sloj čvrst, mora biti stena cevi hrapava.

Vodovodne inštalacije so v vsaki stavbi zelo pomembne in veliko pozornost jim je potrebno dati pri montaži inštalacije in tudi pri vzdrževanju le te. Če se pa kaj poškoduje je potrebno nemudoma sanirati, da ne pride do večjih poškodb.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar