E-objave

Objave iz vseh vetrov

Gradnja ter projektiranje hiš

/
/
/
598 Views

Gradnja hiše je precej naporna in finančno izčrpna situacija, že pred začetkom gradnje pa je potrebno urediti tono papirjev, potrebnih za gradnjo. Vse se začne z nakupom parcele. Pridobiti pa je potrebno tudi gradbeno dovoljenje. Gradnja hiše ali rekonstrukcija objekta se lahko prične šele, ko imate izdano pravnomočno gradbeno dovoljenje. Gradbeno dovoljenje v skoraj vseh primerih izda upravna enota, na katere zemlji leži zemljišče. Več is lahko preberete tudi na strani projekti hiš.

Preden začnete graditi, vam svetujem, da preverite, če je na parceli, na kateri nameravate graditi, gradnja sploh dopustna. Podatek o tem lahko pridobite v prostorskem aktu občine, lahko pa vložite tudi prošnjo za izdajo lokacijske informacije. Vseh korakov ne bom podrobno opisoval, saj lahko napišem cel roman, preleteli pa jih bomo na kratko. Ko ste preverili, ali je vaša gradnja dopustna, je potrebno pridobiti morebitno soglasje od pristojnih soglasodajalcev, v tretjem koraku morate pridobiti pravico o gradnji, nato priskrbite potrdilo o plačanih prispevkih za komunalne in druge dajatve, na upravno enoto morate predložiti le še projektno dokumentacijo in tako postopek steče.

Pridobitev gradbenega dovoljenja niti ni tako zakompliciran postopek, ki lahko traja od enega do celo treh let. Priporočam vam, da za gradbeno dovoljenje poskrbite čim prej in se v tem času posvetite načrtovanju hiše. Najbolje bo, če boste za to delo najeli projektanta. Arhitekti vam poleg načrta za hišo lahko uredijo še marsikatere druge stvari. Če še nimate jasno začrtanih ciljev in vizij, vam najem arhitekta lahko veliko pripomore, z njim lahko skupaj oblikujete cilje ter uresničite svojo vizijo.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar