E-objave

Objave iz vseh vetrov

Vrste elektromotorjev in sestavni deli v njem

/
/
/
2201 Views

Električni motorji ali elektromotorji so povsod! V vaši hiši in drugje, je skoraj vsaka stvar, ki jo vidite, da se premika, narejena s pomočjo elektromotorja. V strokovni obrazložitvi je elektromotor nekakšen stroj, ki pretvarja električno energijo v mehansko.

Elektromotorji so lahko na enosmerni tok (DC), ali pa na izmenični tok (AC). Naprej pa jih delimo še na sinhronske in nesinhronske (izmenični motorji), ter na motorje s ščetkami ter na motorje brez ščetk (enosmerni motorji).  Sinhronske pa naprej delimo še na koračne, reluktančne ter na motorje s permanentnimi magneti. Poznamo tudi druge vrste razdelitev, kot so razdelitev glede na zgradbo, razdelitev glede na vrsto uporabe,… Poglejmo si še sestavo električnega motorja. Preprost elektromotor je pravzaprav sestavljen iz šestih delov. To so:

–          Rotor, ki je del v električnem motorji, ki se vrti. Pri delu sodeluje z ležaji, ki ga podpirajo ter locirajo.

–          Komutator, ki je eden izmed bistvenih delov izmeničnega električnega motorja. Nahaja se na rotorjevi osi, ter se vrti skupaj z  njim,

–          Ščetke oziroma krtačke, ki služijo, da tok v motorju teče.

–          Os, ki je osrednja gred za vrteče se kolo.

–          Magnetno polje, ki je prostor, kjer se pretaka električni tok.

–          Napajalnik, ki je elektronska naprava, ki dobavlja električno energijo.

V električnem motorju se vse vrti okrog magnetov in magnetizma. Motor namreč uporablja magnete za ustvarjanje gibanja v motorju. Najbolj pogosto uporabljeni enosmerni motorji z mehansko komutacijo so enosmerni motorji s ščetkami. To pa zaradi tega, ker imajo še najbolj enostaven in cenen sistem vodenja.

Več o zgodovini elektromotorja pa si lahko preberete v članku na Wikipediji.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar