E-objave

Objave iz vseh vetrov

Vloga odvetnikov na sodiščih

/
/
/
277 Views

Brez prepirov in nejasnosti v poslu in v vsakdanjem življenju nasploh ne gre. Velikokrat se s kakšno osebo ne strinjamo, pa naj so bo to kdorkoli. Včasih prepira postane tako obširen, da je treba zadevo reševati na sodiščih.  Skoraj vsaka oseba se zato kdaj znajde na sodišču, pa naj je tam zato, ker je obtožen od kakšne druge osebe, ali pa je tam zaradi tega, ker sam toži drugo osebo. Včasih smo na sodišču tudi samo kot priče, ter nimamo nobene pomembne vloge, razen da sodelujemo na sodišču ter pričamo dogajanju s tem, da poslušamo ali gledamo. Na sodiščih so glavni sodelujoči:

–          Sodnik, ki na koncu z njegovo odločitvijo zaključi dogajanje na sodišču,

–          Tožilec, ki toži neko osebo,

–          Obtoženec, ki je obtožen od neke druge osebe,

–          Odvetnik, ki pomaga tožilcu/obtožencu (odvetnik za civilno pravo, odvetnik za javno pravo)

Ena izmed najbolj pomembnih oseb pa je prav odvetnik.  Odvetnika potrebujemo skoraj nujno, saj če na sodišču pridemo brez odvetnika, se drugim zdimo, da smo popolnoma neresni. Odvetnik pomaga tožilcu/obtožencu (po navadi ga najameta oba) pri pravilih in zakonih države.  Po navadi je odvetnik zastopnik tožilca/obtoženca, vendar zastopnik pa je lahko tudi kdorkoli drug, vendar mora sodnik presoditi, da ne škodi dogajanju.

Poznamo več vrst odvetnikov, ki sodelujejo pri različnih panogah prava. Lahko delujejo pri civilnem pravu, lahko pa pri javnem pravu (odvisno od tega, kakšen problem imamo). Odvetniške pisarne v Ljubljani in Mariboru imajo še največ dobrih odvetnikov, kar je zelo pomembno, saj nas le dober odvetnik lahko dobro zastopa na sodišču.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar