E-objave

Objave iz vseh vetrov

Izračun plače, osnova odločanja

/
/
/
752 Views

Izračun plače je  za mnoge pomembna osnova odločanja na kadrovskem in kariernem področju . Poleg tega obstajajo tudi druge osnove odločanja na omenjenih področjih. Nekaterim je bolj kot nagrada pomemben neprekinjen napredek, dinamika aktivnosti ter drugo.  Temu primerno vsak dnevno sprejema veliko odločitev.

Pogostejše so odločitve, ki nimajo posebne teže in preko njih sprožimo kratkotrajne aktivnosti. Manj pogosto pa sprejemamo odločitve, ki imajo večjo težo ter prinašajo dolgoročne spremembe . Ena izmed osnov za takšne odločitve je izračun plače. Težko bi našli osebo, ki je z njim v celoti zadovoljna. Sama narava človeka ima izraženo željo po napredku in boljšem. Zato je praktično vedno prisotna. Temu primerno izračun plače temelji na osnovi, ki  to željo omogoča uresničevat. Na podlagi nje, znanih dejstev svojih aktivnosti ter želji po napredku, se sprejemajo odločitve za prihodnost.  Na osebni ravni pa je izračun plače največkrat različen od primera do primera. Vsak si oblikuje svoje kriterije ocenjevanja. V osnovi želi vsak čim večjo nagrado, razlikujemo pa se po tem, kaj smo pripravljeni za to narediti.  Vsaka oseba v svoj izračun plače vnaša različne vrednosti, ki imajo skladno z kriteriji lahko različno težo. Tako pridemo do ugotovitve, da je izračun plače težko primerjati z drugimi . Ker so največkrat prisotne različne vrednosti, hkrati pa zasleduje različne cilje. Različne vrednosti in različni cilji v veliki meri kažejo na osebnostni značaj. Preko njega pa lahko pridobljen rezultat generira aktivnosti prihodnosti.

V bistvu sta možni dve odločitvi. Ohranjanje obstoječega stanja in značilnosti, ali pa narekuje spremembe. Te spremembe lahko tudi oblikujemo, saj rezultat nudi dobro referenco za sprejemanje odločitev. Težo tej referenci dodajamo ali odvzemamo skladno z pomembnostjo med drugimi sorodnimi ocenami lastnosti možne odločitve. Izberemo tisto, ki nam je na eni strani najbolj dostopna, na drugi pa nudi najboljše lastnosti in učinke za prihodnost. Izračun plače je hkrati preteklost, sedanjost in prihodnost.

http://www.mojazaposlitev.si/blog/Kako-preracunam-bruto-in-neto-placo-326.php

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar