E-objave

Objave iz vseh vetrov

Individualne inštrukcije za srednješolce

/
/
/
660 Views

Srednja šola je v primerjavi z osnovno neprimerno zahtevnejša, kar velja tako za gimnazije, ki skušajo vse predmete podajati na čim višjem nivoju, kot tudi za tehniške šole, kjer so pogosto težava tudi poklicu oziroma izobrazbi specifični predmeti. Marsikateremu dijaku, ki v osnovni šoli ni imel z obvladanjem snovi prav nobenih težav, se v srednji šoli zatakne in pojavijo se težave – najpogosteje pri matematiki, fiziki, kemiji ter strokovnih predmetih,pri katerih se ni mogoče naučiti zgolj teorije, temveč je potrebna tudi njena uporaba pri reševanju najrazličnejših nalog. Takrat pridejo prav individualne inštrukcije, ki lahko hitro pomagajo, da se z nekaj dodatne vaje in razlage znanje spet dvigne na nivo, ki ga želimo.

Več na www.kvalitetne-instrukcije.si

Individualne inštrukcije so pogosto precej bolj učinkovite kot pomoč med sošolci ali tako imenovano tutorstvo, saj si inštruktor za dijaka resnično vzame čas in se mu v celoti posveti – inštruiranje je njegovo delo in ocena njegovega dela se kaže z oceno, ki jo dijak prejme za svoje znanje v šoli.

In kako se pripraviti na individualne inštrukcije?

V prvi vrsti je potrebno najti dobrega inštruktorja, torej takšnega z referencami, ki dejansko lahko pove, da je dijakom pomagal do uspeha- to je namreč končni cilj. Ko ga najdemo, pa se je treba na prve individualne inštrukcije pripraviti. Dijak mora pripraviti vse materiale, ki jih uporablja pri predmetu. Pri sebi naj ima naloge, pri reševanju katerih je naletel na težave, če je iz snovi že pisal preverjanje, pri katerem ni bil uspešen, pa je dobro, da lahko inštruktorju pokaže tudi test – tako bosta lahko najhitreje ugotovila, v čem je težava: v razumevanju snovi, v uporabi znanja v praksi oziroma pri reševanju naloge, morda pa celo v čem drugem. Ko inštruktor snov razumljivo razloži in jo dijak ob njegovi pomoči tudi dobro zvadi, pa je vsekakor primerno, da naredita tudi sama test znanja. Test je še vedno najbolj učinkovit način preverjanja, ali se bo dijak dobro odrezal tudi pri samostojnem reševanju testa v šoli in takoj pokaže, ali je bilo vaje dovolj, ali jo je potrebno še nekaj.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar