E-objave

Objave iz vseh vetrov

Kosilnice na nitko ali vrtne kosilnice?

/
/
/
803 Views

Urejena okolica doma in dom je vsakemu dobremu gospodarju zelo pomembna. Med urejeno okolico lahko štejemo to, da se okrog hiše ne nahajajo odpadki, da so vse stvari pospravljene na svojih mestih ter da je trava okrog hiše urejena in pokošena.

Kosilniceso tiste naprave, ki nam omogočajo takšno ureditev. Poznamo različne kosilnice, ki se med seboj razlikujejo po številnih lastnostih. Nekatere so bolj primerne za ena opravila, druge pa za druga, a vsem je skupna lastnost v tem, da kosijo travo. Kosilnice so skoraj vedno na motorni pogon, tako da za delovanje potrebujejo neko gorivo, večinoma bencin. Takšni kosilnici lahko rečemo motorna kosilnica.

Motorna kosilnica lahko deluje na čisti bencin ali na mešanico bencina in olja. Če kosite po strmih pobočjih poskrbite, da bo motorna kosilnica polna oz. bo goriva čim več, saj bo v nasprotnem primeru lahko posoda z gorivom toliko nagnjena, da vam bo motorna kosilnica med košnjo ugašala.

Med bolj priljubljene kosilnice spadajo tudi takšne, ki za delovanje potrebujejo nitko. Kosilnica na nitko je primerna za košnjo na takšnih področjih, kjer ni mogoče uporabiti druge kosilnice. Kosilnica na nitko je lahko takšna, ki si jo oprtate na hrbet in tako večino teže prenesete na ta del telesa, nekatere pa so manjše in jih imate v celoti v rokah, tako da so roke najbolj obremenjene pri uporabi te kosilnice. Kosilnica na nitko se slabše obnese na ravnih površinah, saj bo travnik precej bolj neenakomerno pokošen, kot ob uporabi kakšne druge kosilnice.

Tipična vrtna kosilnica ima lahko odprto rezilo, ki se navadno nahaja na sprednjem koncu vrtne kosilnice, saj tako najmanj ogroža tistega, ki jo uporablja. Vrtna kosilnica ima lahko rezilo skrito na dnu in prav ta način je še najbolj varen, saj je rezilo v takšnem primeru popolnoma zaprto. Skoraj vsaka vrtna kosilnica ima tudi možnost nastavitve višine. Ta funkcija je zelo uporabna, saj lahko na lepih in ravnih površinah nastavite precej nižjo višino rezila ter tako bolj kvalitetno pokosite, ob košnji bolj razgibanega terena pa rezilo dvignete ter tako poskrbite, da košnja poteka nemoteno. Če je rezilo nastavljeno prenizko, boste imeli kar precej težav, saj bo kosilnica zadevala ob ovire in pri tem ugašala ali kako drugače ovirala postopek košenja trave.

Čiščenje kosilnice je obvezna dejavnost vsakega, ki se loti tega početja. Umazanija, ki ostane do naslednje košnje se namreč zasuši in prej ali slej negativno vpliva na kosilnico, tako da lahko nastanejo okvare, ki jih ob ustreznem vzdrževanju in čiščenju ne bi imeli.

 

košnja s kosilnico

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar