E-objave

Objave iz vseh vetrov

Poslovni kazalniki, poslovno stanje podjetja

/
/
/
761 Views

V tem članku si bomo pogledali poslovne kazalnike, kaj so to in zakaj jih potrebujemo v vsakem podjetju. Vabljeni k branju in komentiranju članka, lahko pa ga tudi delite na družbenih omrežjih.

Poslovni kazalniki kažejo poslovno stanje .

 

Poslovni kazalniki nam kažejo poslovno stanje podjetja v določenem trenutku. Glede na pridobljene informacije se je mogoče odločati za prihodnost. Pomembni kazalniki so : prihodki, stroški, spremembe stroškov, vrste stroškov, zadolženost, denarni tok ter drugi kazalniki. Poslovni kazalniki omogočajo, da se lahko lastnik ali oseba, ki je zadolžena za upravljanje, odloča. Načeloma je dobro poslovanje tisto, ki prinaša več dohodkov kot odhodkov. To je groba ocena, saj ima podjetje lahko tako odhodke kot tudi prihodke tudi v drugih oblikah. Njihova značilnost je, da prihodki oziroma odhodki niso uresničeni, bodo pa v bolj ali manj oddaljeni prihodnosti. Podjetju je tako kupec lahko v danem trenutku dolžen plačati izdelekali storitev. To ni nujno slabo, saj ima po medsebojnem dogovoru na voljo še čas oziroma rok za plačilo ni potekel. Na drugi strani se lahko isto dogaja s podjetjem, le da v tem primeru v prihodnosti ne pričakuje dobiček ampak odhodek. Poslovni kazalniki zahtevajo dobro razumevanje tako v teoriji kot v praksi. Teorija in praksa se zelo razlikujeta, kar vsak kdor posluje dobro ve. Razlikuje pa se tudi praksa in sicer glede na območje, državo, regijo, panogo ter druge značilnosti, ki jih upoštevajo poslovni kazalniki. Za podjetnika je najbolj ugodno tisto območje, kjer veljajo dobre poslovne prakse. Predvsem to pomeni, da vsak od udeležencev spoštuje svoje dolžnosti, ker na podlagi tega od drugih lahko upravičeno zahteva izpolnjevanje njegovih pravic. V dobrem poslovnem okolju so prisotni tudi splošno dobri pogoji za poslovanje. Pri tem gre za poslovne odnose med številnimi udeleženci. Podjetje oziroma podjetnik poslovno sodeluje z kupci, dobavitelji, državo, bankami ter drugimi.  Poslovni kazalniki veliko tega ne prikazujejo, ne prikazujejo v celoti, zato je pri poslovanju zelo pomemben tudi občutek za poslovanje .

Poslovni kazalniki nudijo dober pregled nad dogajanjem v preteklosti, na podlagi teh informacij lahko oblikujemo prihodnost.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar