E-objave

Objave iz vseh vetrov

Namizne svetilke

/
/
/
845 Views

Namizne svetilke so bile nekoč kar nekakšen statusni simbol, saj so bile večinoma prisotne nadelovnih mizah bančnikov, pravnikov, notarjev in drugih pomembnih oseb. Del te simbolike so ohranile, saj si tudi danes mize kakšnega uglednega poslovneža ponavadi ne znamo predstavljati brez primerne namizne svetilke, a priznati je treba, da so te pogosto tudi zgolj dekorativen element. Odkar uporabljamo pri delu računalnike in nič več ne pišemo podatkov v poslovne knjige na roke, namizne svetilke niso več toliko potrebne. Prav tako velja poudariti, da marsikdo ne dela v poznih večernih urah, ko potrebuje v pisarni razsvetljavo, če že, pa se za to običajno poskrbi z močnimi stropnimi svetili, ne pa z uporabo svetilke na sami mizi.

In zakaj so tovrstne svetilke potem še vseeno uporabne?

Pravzaprav večinoma za domačo uporabo. Mize šolarjev, študentov in drugih, ki se za pisalno mizo učijo zvečer ali ob slabši svetlobi, ki še vedno pišejo tudi na roke, podčrtavajo snov v učbenikih in skriptah, berejo odstavek za odstavkom, so vedno opremljene z namizno svetilko.

Kakšna naj bo namizna svetilka?

najprej povejmo, da se velja vedno potruditi, da je pisalna miza ob oknu, tako da svetloba pada nanjo z leve strani (za desničarje). Kadar naravne svetlobe ni dovolj, pa si pomagamo z uporabo namizne svetilke. Ta mora biti v prvi vrsti zasnovana tako, da je stabilna, njeno podnožje pa na mizi ne sme zasedati preveč prostora. Saj je ta potreben za druge stvari. Svetilka mora imeti senčnik oziroma biti oblikovana tako, da svetloba pada navzdol, na površino mize, in nam ne sveti v oči. Prav tako je odlično, če je mogoče regulirati višino svetilke in kot, pod katerim svetloba pada na mizo.

Pri izbiri namizne svetilke se moramo odločiti tudi za primerno sijalko, ki bo zagotavljala ravno prav svetlobe in primerno barvo. Priporoča se odločitev za sijalke, ki so najbližje naravni svetlobi, saj tako oči najmanj trpijo. Prav tako je dobra odločitev za možnost prilagoditve svetlobe – naj lučka po potrebi sveti bolj ali manj.

Oblike…

Sodobne namizne svetilke imajo običajno domiselne oblike, tako da ni težko poskrbeti, da se skladajo s pohištvom in dekoracijo sobe. Izbirate lahko med mnogimi dizajni in tudi med mnogimi barvami. Svetilke so lahko precej minimalističnega ali futurističnega videza, lahko so ljubke in otroške, prav tako pa so na voljo še vedno tudi takšne, ki so precej rustikalne in spominjajo na tiste svetilke, ki so jih imeli nekoč na svojih delovnih mizah pomembneži.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar