E-objave

Objave iz vseh vetrov

Kako reči »ne« v trgovini z igračami

/
/
/
712 Views

Trgovina z igračami je raj za otroke. Otroške oči so velike in z veseljem bi pograbili vse, kar jim pride pod prste. Če ne želimo mesečnega prihodka zapraviti za igrače, se moramo naučiti otroku reči ‘ne’.

Ko rečete ne, mislite resno.

Trgovina z igračami je kraj, kjer boste otroku najtežje dopovedali, da mu ne boste kupili vsega, kar si želi. To ponavadi sproži izbruh jeze ali jok, ki nas slej kot prej omaje in popustimo pri naši odločitvi. Z našim dejanjem otroka učimo, da bo tako vedenje vedno pripeljalo do spremembe vašega odgovora, zato ga bo izvajal ob vsaki taki priložnosti. Rešitev je, da ko enkrat rečemo ne, se tega tudi držimo kljub joku in ugovarjanju otroka. Ko bo otrok spoznal, da besede ‘ne’, ne bo spremenil v ‘ja’, bo s početjem odnehal.

Ne poskušajte se oddolžiti.

S tem boste otroka naučili, da bo za jok in jezo ‘nagrajen’. Nova igrača ima dve usodi; ali mu bo tako všeč kot prva ali pa bo pozabljena ležala nekje v kotu, ker ni tista ‘prava’. Ne glede na izid, situacija podpira neželeno vedenje otroka.

Razložite odločitev.

Če je otrok že dovolj star, mu pojasnite svojo odločitev. Otrok se bo počutil pomembnega, če mu boste kot odraslemu razložili, zakaj izbrane igrače ne more dobiti. Pri manjših otrocih poskušajte najti utemeljitev, ki jo bodo razumeli (npr. ‘ni dovolj dobra, bomo kupili drugo’).

Izogibajte se skušnjavam.

Če je na vašem seznamu opravil tudi trgovina z igračami, jo raje obiščite brez otroka in tako sebi in njemu prihranite nekaj trpljenja.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar