E-objave

Objave iz vseh vetrov

Kaj povzroča bolečine v vratu in zatilju?

/
/
/
1642 Views

Ker vrat povezuje hrbtenico in lobanjo, je zelo občutljiv na različne pritiske, poškodbe, vnetja in stanja, ki lahko povzročijo bolečine in nelagodje.

Za bolečino v vratu lahko kriviš kar nekaj razlogov – vse od nepravilnega sedenja do različnih poškodb in bolezni, kot je artritis. V nadaljevanju predstavljamo nekaj razlogov, ki se najpogosteje znajdejo med povzročitelji bolečine v vratu.

Zategnjene vratne mišice

Zaradi današnjega načina življenja večino dne preživimo sede. Tudi, če ne sedimo, pa je naša drža prepogosto nepravilna. Nepravilno sedenje pred računalnikom na primer za vrat predstavlja veliko obremenitev, posledica pa so otrdele mišice in bolečine v vratu ter rokah.

Bolečine v vratu lahko povzročijo tudi različne poškodbe. Lahko gre bodisi za manjše poškodbe živcev, ki so zelo pogoste pri kontaktnih športih, ali pa za večje poškodbe hrbtenjače. Posledica je bolečina in otopelost vratu, ramen, rok in nog, obisk zdravnika pa je v teh primerih neizbežen. Pogosto so zategnjene tudi vratne mišice. 

zategnjenost mišic v vratu

Kako pravilno ukrepati pri bolečini v vratu?

Na bolečine v vratu lahko vplivajo tudi okvare hrbtenice in sklepov. Pri slednjih naletimo predvsem na dva pogosta razloga. Pri TMJ motnji obremenjeni sklepi povezujejo čeljust in lobanjo, pojavi pa se lahko zaradi brušenja zob in stiskanja čeljusti. Drugi razlog je artritis, ko obraba sklepov lahko povzroči otopelost in bolečine v vratu ter omeji gibanje.

profesionalna masaža vratnih mišic

V kolikor gre za blago bolečino, lahko bolečine v vratu odpraviš sam. Zelo pogost krivec za bolečine v vratu je namreč pomanjkanje gibanja. Dobro je vedeti, da z redno vadbo lahko bolečine v vratu zmanjšaš. Poskusi jih odpraviti s pomočjo vaj za sproščanje mišic. Z redno vadbo, pravilno držo in izogibanjem nepravilnim položajem pa lahko bolečine v vratu celo preprečiš. Zelo pomembno je, da vaje izvajate pravilno. Pri tem se obrnite na kineziologa oz inštruktorja, ki ima za opravljanje dejavnosti tudi vse potrebne papirje in dovoljenja. V nasprotnem primeru lahko pri izvajanju vaj pride še do poslabšanja stanja, kar seveda nočemo. 

Včasih je vzrok za bolečine v vratu lahko tudi resnejše stanje. V kolikor je vrat mravljinčast in otopel, bolečina seva v roke ali noge in ne mine dlje časa, potem je nedvomno priporočljiv obisk zdravnika. Ta bo pomagal odkriti vzrok bolečine, z diagnozo in pravilnim zdravljenjem pa lahko bolečine tudi odpravite.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar