E-objave

Objave iz vseh vetrov

Objemni grelci so posebna oblika električnih grelcev

/
/
/
848 Views

Grelci so grelna telesa, ki za svoje delovanje potrebujejo elektriko, zato jim pravimo električni grelci. Glede na obliko razlikujemo različne vrste grelcev, med katerimi so tudi objemni grelci. Kot že samo ime pove, so objemni grelci namenjeni temu, da objamejo določene oblike in na ta način oddajajo toploto. Tako se uporabljajo za gretje cilindrov, šob ali drugih oblik, kjer je potrebna toplota za taljenje oziroma topljenje plastičnih in drugih materialov.

Objemni grelci so lahko izdelani po meri

Objemni grelci so uporabni v različnih vejah industrije

Za objemne grelce je značilno, da je okoli jedra navita grelna žica, ki oddaja toploto, električni priključek pa je iz bakrene ali močno legirane žice. Objemni grelci so tako idealni za uporabo v takšnih primerih, kjer je pomembno, da sam električni grelec ne pride v stik z ogrevalnih medijem. Najpogosteje se objemni grelci uporabljajo v industriji predelave plastičnih mas, v čevljarski, gumarski ali tekstilni industriji, kjer se topijo razni voski, termično zalivne mase in še mnogo drugega. Za tovrstne procese je značilno, da niso potrebne visoke temperature, zato so objemni grelci odlična izbira.

Poznamo dva tipa objemnih grelcev, ki se med seboj razlikujeta glede na doseženo temperaturo. Prvi tip so objemni grelci za doseganje višjih temperatur, drugi tip so pa objemni grelci za manjše temperature. Pri delovanju objemnih grelcev je zelo pomemben podatek, da je izguba toplote pri segrevanju zanemarljiva in brez zunanjih vplivov.

Objemni grelci po meri

Objemni grelci se med seboj razlikujejo tako glede velikosti kot tudi moči. Dimenzije objemnih grelcev so od premera 30mm naprej, medtem ko je njihova največja moč 6,5 W/cm2. Objemni grelci se zaradi svoje specifične uporabe običajno izdelujejo po meri, kjer imamo na voljo grelce standardnih dimenzij, kot tudi grelce po naših željah in načrtih. Pri izbiri najboljšega ponudnika je potrebno temeljito razmisliti, saj je tovrstna ponudba na spletu zelo pestra. Na prvem mestu je potrebno predvsem preveriti, ali ponudnik pri izdelavi objemnih grelcev resnično uporablja dovolj kakovostne materiale, saj nam bodo objemni grelci le na takšen način nemoteno delovali.

Seveda pa je za njihovo nemoteno delovanje pomembna tudi pravilna montaža objemnih grelcev. Napaka v delovanju, ki se največkrat pojavi, je običajno pregrevanje, ki pa se mu lahko izognemo s pravilno montažo. Objemni grelec mora objeti telo po celotni površini enakomerno, saj se s tem izognemo njegovemu pregrevanju na določeni točki, v kateri je morda preveč zategnjen. Zato je priporočljivo, da se objemni grelci ob prvi montaži ob segrevanju postopoma zateguje do končne pritrditve.

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar