E-objave

Objave iz vseh vetrov

Plodni dnevi z ovulacijo kot pokazatelj plodnosti

/
/
/
803 Views

Plodni dnevi trajajo približno šest dni. V te dni je všteta tudi ovulacija, pri čemer je v tem obdobju največja možnost za zanositev, saj sperma lahko preživi v ženskem reproduktivnem sistemu le do pet dni, preden se jajčna celica sprosti in združi s semenčico. Ker se dolžine ciklov razlikujejo od ženske do ženske, je težko vnaprej natančno predvideti obdobje ovulacije, ne da bi pri tem ženska poznala svoj edinstveni cikel.

V primerjavi s semenčico, se jajčece po ovulaciji prične precej hitro kvariti oziroma odmirati. Jajčece običajno odmre v enem dnevu po ovulaciji, pri tem pa izgubi kakovost in zato postane zanositev oziroma spočetje manj verjetno. Za povečanje možnosti za zanositev je zato najbolje imeti spolne odnose en dan pred ovulacijo.

Čas, ko je možnost za zanositev največja

V splošnem velja, da se plodni dnevi pojavijo na polovici menstrualnega ciklusa oziroma štirinajst dni po menstruaciji. Vendar se čas ovulacije lahko močno razlikuje in zanj ni pravil. Obdobje, ko je možnosti za zanositev največ, je odvisno od dolžine in konsistentnosti posameznega ciklusa ter od zunanjih vplivov, kot je stres, podhranjenost, hormonsko neravnovesje, padec imunskega sistema in drugo.

plodni dnevi z ovulacijo so pokazatelj plodnosti

Izračun ovulacije na podlagi različnih metod

V preteklosti so ženske svojo plodnost merile na podlagi različnih metod, ki pa niso bile povsem zanesljive in točne za načrtovanje nosečnosti. Danes je mogoče ženske plodne dneve napovedati in izračunati na podlagi merjenj bazalne telesne temperature ter konsistence cervikalne sluzi. Izračun ovulacije pa je najbolj točen prav z lekarniškimi testi, ki pokažejo natančne podatke. Poleg tega pa so testi tudi najbolj enostavni za uporabo.

Izostanek ovulacije in težave z neplodnostjo

Če po enem letu aktivnega načrtovanja nosečnosti ženska še vedno ne zanosi, tedaj se par lahko sooča z neplodnostjo, pri čemer gre lahko za odsotnost ovulacije ali pa za težave z moškimi semenčicami. Na neplodnost vplivajo številni dejavniki, kot je življenjski slog in prehrana ali pa gre za resnejše zdravstvene zaplete, zaradi katerih je potrebno obiskati ginekologa.

Za izboljšanje plodnosti in povečanje možnosti za zanositev pa si par lahko pomaga tudi s Fertility+ naravnimi prehranskimi dopolnili, ki tako ženski kot moškemu pomagajo pri krepitvi imunskega sistema, vzpostavljanju hormonskega ravnovesja ter pri naravni tvorbi spolnih hormonov. Tako se ženski plodni dnevi z ovulacijo lahko ponovno vzpostavijo, moškim pa se poveča kakovost semenčic.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar