E-objave

Objave iz vseh vetrov

Prehranska dopolnila so namenjena dopolnjevanju naše prehrane

/
/
/
830 Views

Prehranska dopolnila so vrsta živil, ki dopolnjujejo običajno prehrano, koncentrirani viri hranil oz. drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, ki so sicer prisotne v živilih. Največkrat gre za izdelke v farmacevtskih oblikah, ki so namenjeni za oralno uporabo in ne presegajo zakonsko določenih vsebnosti. Vsebujejo lahko minerale, vitamine, koncentrirane rastlinske izvlečke, aminokisline in druge substance, ki se vključujejo v fiziološke procese našega telesa. Njihova uporaba je smiselna v primeru neuravnotežene prehrane ali pri povečanih potrebah organizma.

Kaj moramo vedeti o prehranskih dopolnilih

Ker niso namenjena zdravljenju ali preprečevanju bolezni, se jim teh lastnosti ne sme pripisovati. Ocenjujemo in priporočamo jih s stališča njihovega fiziološkega vpliva v telesu in pomena ustrezne preskrbljenosti organizma za zdravje posameznika.

Priporočajo se v primerih, ko vnosa določenih hranil ob pomanjkanju ali povečanih potrebah, z običajno prehrano ne moremo zagotoviti. To se pogosto zgodi pri starejših ljudeh, izpostavljeni pa so tudi ljudje s težkimi obolenji, neješči otroci, nosečnice, doječe mamice, otroci v obdobju rasti, športniki, ljudje z določenimi bolezenskimi stanji ipd.

Zavedati se moramo, da so na trgu zelo različni izdelki ter ni vseeno, po katerem posežemo, kje ga kupimo in komu zaupamo. Čeprav gre za zgolj dopolnila prehrani, tudi zanje veljajo previdnost, pravilni odmerki, kontraindikacije in stranski učinki.

Prehranska dopolnila za nosečnice

Nosečnost je obdobje, ko se zaradi rasti in razvoja plodu, povečajo potrebe po nekaterih hranilih. Nosečnice potrebujejo kar za 60 odstotkov več vitamina B6, za polovico več folne kisline in tretjino več vitamina A v primerjavi z običajnimi dnevnimi potrebami, njihove potrebe po železu pa se podvojijo.

Folna kislina spada v skupino B vitaminov in je esencialna snov, ki je v telesu ne moremo zgraditi, temveč jo vanj vnašamo le s hrano. Zelo pomembna je zato, ker je udeležena v nastanku nukleinske kisline, torej dednega materiala. Človeško telo je skladišči le nekaj miligramov, s katerimi lahko zadovoljuje potrebe za dva ali največ štiri mesece. Njen najpomembnejši vir so zelenolistnate rastline, na primer zelena solata, pšenični kalčki, pa tudi nekatero sadje in druga surova zelenjava.

Gre za eno najpomembnejših hranil v obdobju nosečnosti, saj njeno pomanjkanje ovira razvoj otrokovega živčevja. Zaradi njenega ugodnega vpliva na rast in razmnoževanje celic, jo potrebujeta oba, mamica in razvijajoči se plod. Ob njenem pomanjkanju, oziroma pomanjkanju njenih presnovkov, lahko prihaja pri razvoju ploda do napak, poleg tega pa obstaja tudi večja možnost ponavljajočih se spontanih splavov. Uživati jo je priporočeno že tri mesece pred načrtovano zanositvijo in ne šele, ko je nosečnost že potrjena.

Prehranska dopolnila za otroke

Kadar ocenimo, da je vnos hranil našega otroka premajhen, lahko kot dodatek k njegovi prehrani uporabimo prehranska dopolnila za otroke.

Pri nakupu ustreznega prehranskega dodatka za otroka priporočamo izbiro takšnega, ki ima ustrezno vsebnost hranil in nadzorovano kvaliteto. Prav tako upoštevamo otrokovo starost (izdelki vsebujejo priporočeno dnevno količino za določeno starost) ter način zaužitja, ki je za otroka najlažji.

Prehranska dopolnila za otroke večinoma vsebujejo vitamine A, C, D, E, B1, B2, B3, B6, B12 ter minerale, kot sta kalcij in železo. Določeni izdelki lahko vsebujejo tudi elemente v sledeh, probiotike ter določene snovi, ki delujejo v podporo imunskemu sistemu.

Prehranska dopolnila vitamini

Vitamini in minerali so ključnega pomena za zdravo telo in pravilno delovanje našega organizma. Zagotovimo si jih z vnosom raznolike in pestre prehrane, nekaj izjem pa je celo takšnih, ki se lahko v telesu sintetizirajo sami.

Gre za snovi, ki so pomembne za obnavljanje kože, skrbijo za pravilno delovanje imunskega sistema, in telo varujejo pred prostimi radikali. Naše telo ima navadno večjo potrebo po vitaminih in mineralih, kot jih lahko proizvede, zato je včasih potreben njihov dodaten vnos, s pomočjo prehranskih dodatkov.

Vitamini in minerali pomagajo pri prebavi ogljikovih hidratov in maščob, s čimer telesu zagotavljajo energijo. Pomagajo tudi pri obnovi mišičnih beljakovin, ki so se izgubile med fizičnimi aktivnostmi. Vključeni so v številne presnovne procese, njihova najpomembnejša funkcija pa je zaščita pred boleznimi ter negativnimi zunanjimi vplivi.

Pomanjkanje vitaminov in mineralov dokazano vpliva na delovno sposobnost, dobro počutje in motivacijo ter se lahko odraža v slabšem počutju, padcu odpornosti in upočasnitvi napredkov pri športnih dosežkih.

Prehranska dopolnila antioksidanti

Antioksidanti so snovi, ki upočasnijo, odstranijo ali preprečijo nastanek za celice nevarnih prostih radikalov, odpadnih molekul kisika (reaktivne zvrsti), ki krožijo v našem telesu, napadajo celice, trgajo njihove membrane, poškodujejo genetski material, proteine, povzročijo oksidacijo maščob in s tem propad celice.

Raziskave dokazujejo, da lahko z vzdrževanjem dinamičnega ravnotežja med pro-oksidanti in anti-oksidanti zavremo razvoj nekaterih bolezni in upočasnimo staranje. Zmanjšamo lahko tveganje za razvoj raka, ateroskleroze in bolezni, ki so povezane s kajenjem. Antioksidanti so prav tako pomembni pri preprečevanju nastanka sive mrene, izboljšanju delovanja imunskega sistema, povečanju telesne sposobnosti pri naporih in ohranjanju živčnih celic.

Najpomembnejši antioksidanti so v vodi topen vitamin C, v maščobah topna vitamin E in betakaroten, ki se v telesu pretvori v vitamin E, koencim Q10, flavonoidi, sečna, lipojska kislina, astaksantin, lutein ter minerali, kot so selen, cink, magnezij, železo, baker in krom. Njihovi učinki so pozitivni, če jih v telo vnesemo z uravnoteženo prehrano, ki vsebuje veliko sadja in zelenjave, oziroma v stanju večjih potreb organizma, s pomočjo prehranskih dopolnil.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar