E-objave

Objave iz vseh vetrov

Inteligentne luči

/
/
/
797 Views

Hiter življenjski slog vse bolj vpliva na naše bivalne navade in jih spreminja. V našem življenju se vedno bolj zanašamo na naprave, da nam olajšajo vsakodnevna opravila.

Tako prevzemajo nekatere funkcije, ki jih je pred tem upravljala oseba. Tovrstnem načinu življenja se prilagaja tudi način gradnje stanovanj in hiš. Ko smo se lansko leto udeležili sejma Dom nas je bilo veliko stojnic in podjetij, ki so ponujala številne pametne rešitve za dom.

 

smart house

 

Pametne inštalacije in naprave

V zadnjih nekaj desetletji se je naš način življenja dobesedno postavil na glavo. V novogradnje se vgrajuje vse več pametnih naprav, katere lahko upravljate preko mobilnega telefona. Z nekaj preprostimi kliki lahko dvignete rolete ali žaluzije, zalijete vašo trato, preverite ali ste zaprli vsa okna in še številne druge funkcije. V hiše se vgrajujejo pametne luči, vtičnice in številne naprave, ki jih je mogoče povezati z mobilnim telefonom, tablico ali namiznim računalnikom.

Ali ste ugasnili vse luči?

Kolikokrat ste se odpravili v službo ali na poslovno potovanje in ste se vprašali ali ste ugasnili vse luči in zaklenili okna in vrata. Danes se vam ni več potrebno vračati nazaj domov in se prepričati ali ste res to storili. Na vašem mobilnem telefonu preprosto odprete aplikacijo in preverite, če ste to storili. O pametnih svetilih smo se pogovarjali tudi s podjetjem Nioma d.o.o., ki so specializirani za vgradnjo inteligentnih rešitev za poslovne prostore in stanovanja.

 

 

Zakaj se odločiti za pametna svetila?

Dejali so, da se vse več njihovih strank, ki gradijo hišo ali obnavljajo stanovanje odloča za vgradnjo pametnih inštalacij. Na trgu lahko najdete veliko ponudnikov tovrstnih naprav in sistemov. V podjetju Nioma vgrajujejo predvsem Loxone, ki je specializirano tudi za pametne luči in sisteme, ki omogočajo upravljanje svetil na daljavo. V sistem lahko povežete 50 svetil. Luči lahko vklopite in izklopite ali zmanjšate ter povečate svetlost v enem ali večih prostorih.

 

 

Zmanjšate stroške električne energije

Z upravljanjem svetil na daljavo, lahko privarčujete pri električni energiji. Saj lahko zmanjšate svetlost ali nastavite sistem, da avtomatsko ugasne luči, ko zapustite prostor ali zaklenete vhodna vrata. Tako zmanjšate stroške električne energije in povečate nadzor nad hišo ali stanovanjem. Imate boljši pregled nad stroški. S preprostim klikom na mobilni telefon lahko spustite tudi žaluzije in rolete in tako v vročih poletnih mesecih zmanjšate stroške hlajenja stanovanja ali hiše.

Sistem lahko nadgradite na takšen način, da se uči in preučuje vaše navade ter tako prilagaja svetlost prostora. Prilagodi lahko tudi temperaturo v stanovanju. Številni sistemi, omogočajo tudi kasnejše nadgradnje. Tako čez nekaj let bo sistem še vedno aktualen.

 

Več o pametnih svetilih si lahko preberete na https://nioma.at/pametna-hisa/pametna-svetila/.

 

 

 

 

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar