E-objave

Objave iz vseh vetrov

Stevia kot odličen naravni nadomestek sladkorja

/
/
/
856 Views

Rastlina stevia izvorno prihaja iz Brazilije in Paragvaja, gojijo pa jo tudi na Japonskem in Kitajskem. Rastlino uporabljajo kot zeliščni dodatek, najbolj pa je znana kot naravno sladilo, ki predstavlja odličen nadomestek belemu rafiniranemu sladkorju, saj je bolj zdrava in hkrati vsebuje malo ali nič kalorij.
Naravni nadomestek sladkorja lahko dodajamo v različne obroke in živila, pa tudi v pijače. Navkljub temu, da je stevia brez kalorična in ima številne koristi za zdravje, pa je njen okus kar 200 do 300 krat slajši od navadnega belega sladkorja. Tako se lahko diabetiki in ljudje s prekomerno težo tudi posladkajo na zdrav način.

Stevia vsebuje ekstrahirane sladke sestavine

Proizvajalci iz listov stevia rastline izolirajo in ekstrahirajo sladke sestavine, imenovane glikozidi. Naravni nadomestek sladkorja vsebuje kar osem glikozidov, kot je steviozid, steviolbiozid, dulkozid A ter rebaudioside A, C, D, E in F.
Te sladke sestavine pridobivajo s postopkom nabiranja listov, nato pa s sušenjem, črpanjem vode in čiščenjem listov. Surova rastlina, ki še ni predelana, ima pogosto grenak okus in moten vonj. Sladilo dobi končni okus, ko je beljeno in razbarvano. Sicer pa je za obdelavo ekstrakta potrebnih približno 40 korakov.

Stevia kot nadomestek belega sladkorja

Stevia je primerna za sladkorne bolnike

Zdravo in naravno sladilo stevia je primerno za sladkorne bolnike, saj ljudje ob dodajanju nadomestka ne užijejo dodatnih kalorij in ogljikovih hidratov. Prav tako rastlinsko sladilo ne zvišuje glukoze v krvi in nima vpliva na raven inzulina, krvni tlak in telesno težo.
Tako lahko tudi diabetiki uravnavajo zdravo prehrano in se pri tem lahko posladkajo na zdrav način, saj zdrav nadomestek belega sladkorja ne vpliva na hormon glukagon, ki uravnava raven glukoze v krvi.

Stevia kot dodatek pri obvladovanju telesne teže

Naravno sladilo stevia v prahu ali tabletah je primerno tudi za vse, ki želijo nadzirati telesno težo in imajo za to ustrezno prehransko dieto. Večji vnosi navadnega belega sladkorja posledično povečujejo telesno težo in zmanjšujejo nadzor nad ravnmi glukoze v krvi. Naravno sladilo pa na drugi strani ne vsebuje sladkorja ter ima zelo malo kalorij.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar