E-objave

Objave iz vseh vetrov

Tour de France 2020 – Slovenci pometli s konkurenco

/
/
/
716 Views

Zgodovinski uspeh naših kolesarskih asov Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča, sta zdaj že lahko mirno rečemo, Slovenijo postavila na kolesarski zemljevid. Tour de France 2020, največja in najbolj prestižna kolesarska dirka na svetu, je pri pičlih 21 letih v rokah Tadeja Pogačarja. Tako je mladenič iz Komende poskrbel za enega največjih presenečenj v zgodovini kolesarstva, saj je v zadnjih izdihljajih dirke nadoknadil vso prednost pred svojim rivalom Primožem Rogličem. V Pariški ciljni ravnini je tako oblekel rumeno majico za končno zmago na Touru, poleg te pa je osvojil tudi pikčasto majico za najboljšega gorskega kolesarja in belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Vsi dosežki že pri samo 21 letih, kar je res neverjetno. Ali bo slovenski as nadaljeval pravljico Tour de France 2020 in pisal zgodovino tudi v naslednjem letu?

Pogačar in Roglič sta Slovenijo postavila na kolesarski zemljevid.
Pogačar in Roglič sta Slovenijo postavila na kolesarski zemljevid.

Statistika Tour de France 2020

Letos je najbolj prestižna dirka na svetu trajala kar 23 dni in je letos potekala v kasnejšem terminu in sicer med 29. avgustom in 20. septembrom. V 21 etapam smo lahko tekmovalce spremljali kar na 3484 kilometrih. Pred začetkom dirke se je v novinarski konferenci predstavilo 176 kolesarjev iz 19 ekip, med njimi pa smo lahko pozdravili kar 5 Slovencev. Najvišji vzpon je dirka dosegla na vrhu Col de La Loze, kar na 2304 m nadmorske višine. Letošnja 21 etapna dirka je bil tako sestavljena iz enega kronometra, petih ravninskih etap, štirih razgibanih etap in kar enajstih gorskih dirk.

Največji kolesarki oder, kamor so bile uprte vse oči kolesarske javnosti.
Največji kolesarki oder, kamor so bile uprte vse oči kolesarske javnosti.

Dvoboj za Slovenijo zasenčil svet

Malokdo bi si pred dirko upal na povedati, da bo Tour de France 2020 potekal v znamenju dvobojev med Pogačarjem in Rogličem. Roglič je nosil majico vodilnega od 9. etape dalje, v zaključku dirke pa je mladi Pogačar pokazal svojo moč in na koncu 20. Etape prevzel vodstvo. Slovenija je tako letos osvojila 4 etapne zmage in skupno dosegla 6 drugih mest. Tudi uvrstitve naših ostalih kolesarjev je potrebno omeniti, saj je Polanc pristal na končnem 34. mestu, Mohorič na 62. in Mezgec na 73. mestu. Slovenija je tako ob ponovnem zgodovinskem športnem uspehu ponovno postala malo bolj razpoznavna, saj je svoje ”državno prvenstvo” preselila kar na največji kolesarki oder, kamor so bile uprte vse oči kolesarske javnosti.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar