E-objave

Objave iz vseh vetrov

Prednosti in slabosti ki jo prinaša izdelava prototipa

/
/
/
611 Views

Izdelava prototipa ni primerna za vsak projekt, ki si ga zastavi podjetje, vendar pa je za projekte, kjer je koristna neizmerno bogastvo in velika prednost. Model izdelave prototipa je metoda za razvoj sistema, pri kateri se izdela in preizkusi določen izdelek in se tako pripravi model. Le-tega bi z drugimi besedami lahko označili kot nekakšen zgodnji osnutek končnega izdelka, ki pripomore k boljšemu spoznanju in analiziranju rešitev ki jih iščemo.  

Prototip tako ekipi strokovnjakov služi kot model za razumevanje zahtev celotnega projekta. Z drugimi besedami lahko tudi rečemo, da je izdelava plastičnega prototipa testni potek celotnega projekta. 

Potek splošnega industrijskega postopka

Kako poteka splošni industrijski postopek izdelave, vedo le tisti strokovnjaki, ki se dnevno srečujejo z njim in jim taka izdelava ni tuja. Pomembnih je več korakov, ki jih lahko naštejemo v nekaj točkah. Vse se začne z zbiranjem zahtev, hitrim oblikovanjem, izdelavo prototipa, pripravo inženirskega izdelka, rafiniranjem prototipa in na koncu pride še do ocenjevanja strank. 

Vsak izum se začne počasi in se postopoma razvija. Tudi če pomislimo na izum kolesa ali telefona, moramo vedeti, da so zanje izdelovali prototipe. Pomembno pa je vedeti, da to ni končni izdelek. Velikokrat se namreč zgodi, da stranke model zamenjajo s končnim izdelkom. Izdelava prototipa in prototip sam ima namreč namen, da prikaže grob model izdelka, ki ga je potrebno še precej dodelati. 

Dobra izdelava prototipa vam zagotovi kakovost izdelkov in prihranek denarja v prihodnosti.

Kdaj je potrebna izdelava prototipa?

Prototipi se pogosto uporabljajo pri načrtovanju in razvoju fizičnih projektov. Pri mnogih osebah namreč obstaja prepričanje, da ti niso izvedljivi, predvsem za projekte ki se soočajo s tesnimi roki za dokončanje. Vendar pa je dandanes s 3D tiskanjem izdelava prototipa postala razmeroma hitra in tako običajno ne upočasni projekta. 

Pri projektih, ki zahtevajo preizkušanje in napake, je izdelava prototipa bistvena sestavina, ki zagotavlja optimalen uspeh. Vendar pa zahteva dobra izdelava čas in denar. Če si boste vzeli dovolj časa in izdelali odličen poskusni model, boste zagotovo prišli do kvalitetnega končnega izdelka. 

Prednost izdelave prototipov

Ena izmed glavnih prednosti so zagotovo zmanjšani čas izdelave in zmanjšanje končnih stroškov. Izdelava poskusnega modela izboljša kakovost specifikacij in zahtev, ki se zagotavljajo strankam. Z izdelavo prototipa lahko stranke pričakujejo višje stroške, pravočasno pa bodo zato uvedle potrebne spremembe in tako preprečile morebitne ovire pri projektu. Dobra izdelava prototipa vam zagotovi kakovost izdelkov in prihranek denarja v prihodnosti. Ravno zato se pametne in dobre vodje vedno odločijo za naročilo izdelave prototipa znotraj ali izven podjetja.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar