E-objave

Objave iz vseh vetrov

Učinkovito vzdrževanje zavornih sistemov

/
/
/
471 Views

Zavore poleg pnevmatik sodijo med varnostno najpomembnejše tehnične sklope vozila. Zavedati se morate, da se tudi zavore sčasoma obrabijo ali celo pokvarijo. Redni pregledi ter vzdrževanje avta so zato še toliko pomembnejši za varno vožnjo. Samo primerno vzdrževani zavorni sistem vam lahko zagotovi popoln nadzor nad vozilom.

Eden od znakov za težave z zaviranjem je vklop kontrolnih lučk za zavore. Ta običajno želi opozoriti na obrabljene zavorne ploščice.

Najpogostejše težave med zaviranjem

Obstaja kar nekaj zelo pogostih težav, ki so povezane z zaviranjem. Obrabljene zavorne ploščice pa še zdaleč niso edini krivec za to. Vozilo lahko med zaviranjem zanaša v levo ali desno. Med zaviranjem lahko slišite neprijeten kovinski zvok, vendar samo cviljenje praviloma ni znak za napako v zavornem sistemu. Ob zaviranju ste lahko deležni precej močnih vibracij.

Pedalo za zaviranje je lahko premehko ali pretrdo, zavore pogosto blokirajo. Vse omenjeno sodi med tipične znake, da je najverjetneje nekaj narobe z vašim avtomobilskim zavornim sistemom.

Vrhunske zavore torej ogromno pripomorejo k vaši varnosti v prometu.

Na testiranje zavornega sistema

Sama učinkovitost zavornega sistema vozila se mora redno preverjati v sklopu tehničnega pregleda. Kljub temu vam nekatera podjetja ponujajo tudi test zavornega sistema, ki je za nekatere celo brezplačen. Takšna podjetja se ukvarjajo tudi s kontrolo ter popravili zavornih sistemov.

Pregled avtomobilskega zavornega sistema vključuje preverjanje količine tekočine v zavorah in cevi, pregled oblog ter zavornih diskov. Po potrebi se zamenjajo preveč obrabljeni deli, na primer zavorne ploščice. Dober ponudnik vgrajuje kvalitetne nadomestne dele priznanih proizvajalcev oziroma blagovnih znamk.

Menjava zavor in zavornih ploščic

Vrhunske avto zavore torej ogromno pripomorejo k vaši varnosti v prometu. Z originalnimi zavorami se boste lahko povsem varno ustavili – v mrazu, v vožnji v dolino in tudi v drugih manj ugodnih pogojih. Originalne zavore namreč delujejo najbolj optimalno.

V paket menjave zavor so navadno vključene originalne zavorne obloge ali zavorne obloge ter zavorni koluti, vgradnja zavornih oblog ali kolutov, jamstvo na vgrajene originalne dele.

Morda se sprašujete, na koliko kilometrov je najbolje zamenjati zavorne ploščice. Najpomembneje je, da menjavo opravite takoj, ko prepoznate prve znake okvare. Ti namreč pomenijo, da lahko v naslednjih kilometrih vožnje pride do popolne odpovedi zavor vašega vozila.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar