E-objave

Objave iz vseh vetrov

Pridobite izpit za viličarja tudi vi

/
/
/
434 Views

Morda se sliši banalno, vendar je izpit za viličarja zahtevan po zakonu. Čeprav se zdi, da se vsak lahko zelo hitro nauči upravljati s to napravo, je to lahko tudi zelo nevarno. O tem namreč pričajo tudi številne nesreče, ki se dogajajo kljub temu, da je voznik uspešno opravil izpit za viličarja. Vsak delodajalec, ki poseduje to napravo in od svojih zaposlenih pričakuje, da bodo z jo upravljali, je dolžen poskrbeti, da grejo ti skozi potrebno izobraževanje. To je po navadi sicer relativno kratko, saj je osnove mogoče zelo hitro osvojiti, sploh če ta osebo pred tem že ima izpit B kategorije, ki ji omogoča vožnjo z osebnim avtomobilom.

Kje je izpit za viličarja po navadi najbolj potreben?

Najpogosteje je izpit za viličarja potreben pri osebah, ki so zaposlene v skladiščih. Upravljanje s to napravo je v tem primeru namreč njihova najpomembnejša zadolžitev, saj se večino delovnega dneva ukvarjajo prav s prenašanjem različnega tovora iz enega konca skladišča na drugega. Prav tako pa je izpit za viličarja potreben v nekaterih proizvodnih obratih, kjer se ta naprava uporablja bolj občasno. Na primer, ko je potrebno prenesti kakšen težji predmet.

Vsak, ki vozi viličarja v skladišču potrebuje izpit zanj.

Morda se zdi, da v primeru, ko neka oseba le redko uporablja viličarja, uradno potrdilo o tovrstnem znanju ni potrebno. A prav tukaj se zgodi največ nesreč. S tem, ko napravo redkeje uporabljamo, so tudi naše sposobnosti manj razvite. Prav zato je izpit za viličarja v tem primeru še toliko bolj potreben.

Kako poteka to usposabljanje?

Po zakonu lahko izpit za viličarja opravlja vsaka oseba stara vsaj osemnajst let. Usposabljanje, ki je predpisano z zakonom, poteka v dveh delih. Najprej se tečajniki udeležijo teoretičnega dela kjer se jim predstavi osnove varnosti ter zdravja pri delu in vsa potrebna varnostna določila. V tem delu tečajniki prav tako spoznajo sestavo ter delovanje naprave ter vzdrževanje le te. V praktičnem delu pa seveda pridobljeno znanje uporabijo za upravljanje z napravo. Na koncu se za uspešno opravljen tečaj upošteva znanje iz obeh delov.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar