E-objave

Objave iz vseh vetrov

Ashwagandha med drugim pomlajuje organizem

/
/
/
541 Views

Ashwagandha velja za eno od najbolje poznanih ajurvedskih rastlin. Najdemo jo tudi pod imenom indijski ginseng ali zimska češnja. Svojo priljubljenost si je zaslužila s tem, ker ima zelo širok spekter delovanja. Med drugim pomlajuje organizem.

V naravi je ashwagandha videti kot grm srednje velikosti. Zraste nekje do 1,70 metra visoko. Plodovi so rdeče barve, rastlina sodi v skupino razhudnikovk. Uspeva v toplih klima pogojih, sicer pa izhaja iz severovzhodnega dela Indije. Njeno ime lahko prevedemo kot vonj konja ali kot ta, ki daje vitalnost in moč konja. Sicer pa vonj rastline res nekoliko spominja na vonj konja.

V času Aleksandra Velikega naj bi iz ashwagandhe pripravljali vino

Številni dokazi o veliko priljubljenosti ashwagandhe so shranjeni tudi v številnih zgodovinskih knjigah. Že v davni preteklosti so rastlino oboževali zaradi njenega izjemno širokega spektra delovanja in številnih pozitivnih lastnosti na počutje in zdravje človeka. V času Aleksandra Velikega naj bi iz nje pridelovali vino, ki se je uporabljajo predvsem v terapevtske namene.

Vino naj bi v tem času pili tudi zaradi povečanja energije ter moči, prav tako je bilo uporabljeno kot zdravilo za mnoge vrste bolezni. V Indiji pa se rastlina že več tisoč let uporablja kot zelo učinkovit tonik za pomlajevanje organizma, pa tudi kot odličen afrodiziak ter adaptogen.

Plod indijske češnje na drevesu.

Kdaj uporabljati ashwagandho

Ashwagandha je torej izjemno vsestranska rastlina. V današnjem času se še posebej priporoča za povečanje apetita ter prebave, pomoč pri krčih v želodcu. Deluje kot tonik za srce, učinkovita je tudi pri hipertenziji. Za uporabo je posebej dobrodošla pri bolnikih z visokim krvnim tlakom. Stimulira delovanje srca ter izboljša cirkulacijo krvi. Izjemno ugodno deluje na dihalne organe. Priporoča se pri pljučnih boleznih in pri astmi.

Ashwagandha normalizira delovanje živčnega sistema. Povečuje odpornost organizma na utrujenost pa tudi na stres. Stimulira delovanje možganov, koncentracijo ter spomin. Strokovnjaki jo zelo priporočajo pri Alzheimerjevi bolezni in boleznih živčnega sistema. Učinkovita je tudi pri uravnavi hormonov, deluje kot afrodiziak ter s tem posledično poveča libido pri moških in ženskah. Uspešno izboljšuje kakovost semenske tekočine. Stimulira delovanje reproduktivnih organov. Povečuje plodnost, zmanjšuje vnetja, ugodno vpliva na stanje kože. Še posebej uspešna je ashwagandha pri odpravljanju ekcemov in brazgotin.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar