E-objave

Objave iz vseh vetrov

Zakaj je laminat najboljša izbira?

/
/
/
484 Views

Ali veste, da so prvi laminat razvili leta 1977 na Švedskem? Od takrat do danes je postal najbolj priljubljena, trpežna in cenovno ugodna izbira za notranje talne obloge. Izdelan je iz dveh plasti – spodnji del je odporna in impregnirana HDF plošča, ki materialu daje trdnost in togost, zgornji sloj pa je dekorativni in zaščitni, ponavadi iz tiskanega vinila z imitacijo različnih materialov. Najpogosteje so to različni lesni dekorji, pa tudi dekorji kamna ali marmorja. Cena je odvisna od kvalitete materialov, debeline in načina vzdrževanja. Laminat je enostaven za vgradnjo, potrebnih je le nekaj ročnih spretnosti in orodja, zato se marsikateri mojstrovalec polaganja loti kar sam.

Kje vse lahko položite laminat?

Kot material je laminat enostaven za vzdrževanje, preprost za montažo in primeren za toplovodno talno gretje, zato je primeren za skoraj vsak prostor v stanovanju (spalnica, hodnik, otroška ali dnevna soba, jedilnica) ali poslovnem prostoru (pisarne, trgovine, poslovne enote …). Njegova šibka točka sta voda in vlaga, ki ga ob večji izpostavljenosti lahko poškodujeta, zato laminat ni primerna talna obloga v kuhinji in kopalnici. V kolikor pa pride do vidne poškodbe, je z malce spretnosti določeno ploščo mogoče enostavno odstraniti in zamenjati.

Barvna paleta različnih vrst laminatov.

Kaj morate vedeti, ko se odločate zanj?

V izbiro laminata kot talne obloge velikokrat prepriča cena, ki je v veliki meri odvisna od kakovosti, debeline in izbire dekorja. Izbiramo ga po razredih obrabe, in sicer govorimo o treh razredih. V 31. razred spadajo plošče debeline 6 mm ali manj, ki so sicer cenovno ugodne, vendar se veliko prej obrabijo. V 32. razred spadajo plošče med 8 in 10 mm, ki ponujajo najboljše razmerje med ceno in kakovostjo, zato se zanje odloča tudi največ ljudi. V 33. razred pa spada laminat debeline 10 do 12 mm, ki je izjemno odporen in primeren za prostore, ki so zelo obremenjeni, na primer pisarne ali poslovne enote.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar