E-objave

Objave iz vseh vetrov

Vitamin D3 je nujen za zdrave kosti

/
/
/
547 Views

Da vitamin D3, ki ga drugače imenujemo tudi holekalciferol, nastaja v koži, ko je ta izpostavljena sončnim žarkom, je dobro znano dejstvo. Manj ljudi pa ve, da ga je mogoče najti tudi v nekaterih hranilih, kot sta denimo ribje olje in jajčni rumenjak.

Vitamin D3 in njegove zadolžitve v telesu

Tako vitamin D3 kot tudi njegova različica D2 sta zadolžena za absorpcijo kalcija in fosforja v prebavilih. Na tak način se posredno uravnava rast kosti in njihova obnova. Če se vitamin D3 v vašem telesu ne nahaja v zadostnih količinah, se zmanjša tudi raven kalcija in fosfata, kar lahko zelo ogrozi rast kosti. Zato je vitamin D3 še toliko bolj pomemben pri otrocih, ki šele rastejo. Ti tako lahko zbolijo za rahitisom, metem ko se podobna bolezen pri odraslih imenuje osteomalacija. Pomanjkanje med nosečnostjo lahko povzroči osteomalacijo pri materi in rahitis pri novorojenčku.

Zakaj pride do pomanjkanja?

Do pomanjkanja po navadi pride zaradi nezadostne izpostavljenosti sončnim žarkom. To se po navadi zgodi pozimi, sploh če prebivate v predelih, ki so geografsko bolj oddaljeni od ekvatorja. V tem primeru morate poskrbeti, da je na vašem meniju dovolj hrane, ki vsebujejo vitamin D3. Sicer pa se morete nujno posluževati prehranskih dopolnil, ki so pri reševanju te težave zelo učinkovita.

Rumene kapsule v obliki črke d in številke 3.

Zanimivo je, da celo dojenčki, ki živijo v tropskih predelih pogosto zbolijo za omenjeno boleznijo, saj jih starši radi pretirano ščitijo pred močnim soncem. Materino mleko, kot njihov edini drugi možni vir za vitamin D3, ga namreč ne vsebuje prav veliko.

Ali so možni tudi presežki?

Pretirana konzumacija ni priporočljiva, saj se ob njegovem večmesečnem uživanju, lahko v našem telesu močno poviša koncentracija kalcija. To vodi v poslabšanje apetita, slabost in včasih celo bruhanje. Prav tako boste čutili močno žejo, šibkost in živčnost kot posledico visokega krvnega tlaka. Zato vam svetujemo, da dnevne priporočljive doze nikar ne prekoračite.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar