E-objave

Objave iz vseh vetrov

Ozvočenje

/
/
/
624 Views

Ozvočenje je pojem, ki pod svojim imenom združuje več različnih stvari, ki so pomembne za kvaliteten in dovolj glasen zvok. Tako so zvočniki (aktivni zvočnik in audio zvočnik), ojačevalec in podobne stvari glasbena oprema, ki mu pravimo ozvočenje.

Ozvočenje je potrebno v različnih primerih, skoraj vedno pa gre za to, da je prisotna velika množica ljudi, ki jo želi nekdo ogovoriti ali jim odpeti nekaj pesmi. V vseh teh primerih so prisotni zvočniki (aktivni zvočnik, audio zvočnik …), ojačevalci, mešalne mize in podobne stvari, ki jih potrebuje tisti, ki skrbi za kvaliteto zvoka.

Ko omenjamo ozvočenje, največkrat pomislimo prav na glasne koncerte, ki se odvijajo po različnih prizoriščih, večinoma v poznih večernih in nočnih urah. Tudi številne študentske zabave so lahko asociacija na ta pojem. A dejstvo je, da se ozvočenje uporablja tudi na številnih drugih prireditvah, ki niso nujno povezane z nočnim življenjem in nočno zabavo. Tako so tudi športne prireditve tiste, ki jih spremljajo zvočniki (aktivni zvočnik, audio zvočnik), ojačevalci in podobne stvari, ki jim s skupnim imenom rečemo ozvočenje.

Verjetno si težko predstavljamo košarkaško ali nogometno tekmo, ker ne bi bilo ozvočenja. V takšnem primeru bi množica bila prikrajšana za vse strokovne ali kako drugače zanimive komentarje. Tudi prireditev kot so tekme v Kranjski Gori ali skoki v Planici bi bile bolj žalostne, če gledalci ne bi bili obveščeni o dosežkih naših in drugih športnikov, o njihovih časih, daljavah itd.

Ozvočenje je prisotno v različnih trgovskih centrih. V tem primeru so zvočniki povezani po celotnem prostoru in obiskovalcem nudijo bolj ali manj tiho glasbo, ki naj bi vse navzoče sprostila in tudi preprečila turobno vzdušje.

V vseh naštetih primerih gre za kar velike sisteme, a v praksi se pogosto srečujemo tudi s precej manjšimi. Tudi v kakšni večji restavraciji je potrebno ozvočenje, da glasba prihaja enakomerno do vseh obiskovalcev. V tem in podobnih primerih gre za precej manjša ozvočenja, ki jih sestavlja radio in le nekaj zvočnikov, za katere ni nujno, da so zelo močni.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar