E-objave

Objave iz vseh vetrov

Kompaktni ali DSLR fotoaparat?

/
/
/
711 Views

Ko se potrošnik odloča za nakup novega fotoaparata, lahko izbira med kompaktnim fotoaparatom ali pa naprednejšo različico, DSLR fotoaparatom (DSLR je kratica za Digital Single Lens Reflex). Čeprav so z razvojem digitalne fotografije DSLR fotoaparati postali priljubljeni tudi pri bolj amaterskih fotografih, je potrebno pred nakupom takega izdelke dobro razmisliti. Zaradi bolj zahtevne opreme namreč ti aparati zahtevajo bistveno več časa, energije in v prvi vrsti tudi denarja.

Kompaktni fotoaparati so bili zasnovani z namenom enostavne uporabe in le redko potrošniki naletijo na digitalni aparat, ki bi zahteval več tehničnega znanja kot stare različice fotoaparatov. Kljub temu, da DSLR aparati niso nujno težki za uporabo, pa zagotovo zahtevajo več časa, preden se uporabnik priuči različnih nastavitev in delovanja objektivov.
DSLR fotoaparati so cenovno precej manj ugodni, saj v povprečju stanejo nekje med 500 in 1000€, cena pa morda ne zajema opreme in leč. Medtem ko so najcenejši DSLR aparati na voljo za okrog 500€, pa lahko kvaliteten digitalni fotoaparat dobimo že za 100€.

DSLR aparati nimajo zgolj bolj kakovostnih leč, temveč so objektivi tudi zamenljivi med seboj. Za široke kote lahko uporabite en objektiv, medtem ko so za spreminjanje zoom-a na voljo druge leče. DSLR objektivi so ročni, kar uporabniku omogoča večji nadzor nad povečavo in fokusom, na drugi strani pa imajo digitalni fotoaparati običajno avtomatski zoom.
Kar se tiče kvalitete slik, sicer kompaktni fotoaparati lahko posnamejo precej kakovostne fotografije, vendar se pri tem ne morejo niti približati DSLR fotoaparatom. Odločitev je tako odvisna od vsakega posameznika in njegovih specifičnih potreb.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar