E-objave

Objave iz vseh vetrov

Kakšen je poklic računovodje

/
/
/
755 Views

Vsako podjetje, malo in veliko potrebuje računovodstvo in to dejavnost opravlja računovodja. Računovodja je nekdo, ki se spozna na številke, zna voditi račune in zna dobro reševati logične uganke. Dober računovodja mora imeti določene sposobnosti. Znati mora logično razmišljati, biti mora z veliko mero zbran, natančen, pošten in iniciativen.

Potrebna izobrazba za poklic računovodje.

Za opravljanje tega poklica je potrebno biti diplomirani ekonomist. Zelo je priporočljivo, da so to ljudje, ki so se šolali na ekonomskih smereh, ker samo te smeri dajo posamezniku osnove za računovodstvo. Ta poklic, oziroma to delo zahteva redno spremljanje vseh novitet in sprememb, ki se neprestano pojavljajo na področju računovodstva, oziroma na področju financ in davkov. Obiskovati morajo redno različne seminarje in posvete in slediti vsem spremembam. Ta poklic ima dobre in slabe plati kot jih ima vsak poklic. Pozitivna plat je dinamičnost in poklic je tudi dobro plačan. Slaba plat poklica je v tem, da poteka delo za računalnikom in je to slabo za zdravje, za hrbtenico. Slabost poklica je tudi ta, da najmanjša napaka, ki jo naredi računovodstvo veliko stane podjetnika, ker so kazni zelo visoke. Redno spremljanje zakonskih sprememb je nujno.

Katere so temelne naloge, ki jih ima računovodstvo? Računovodja se ukvarja z računovodskimi izkazi, poslovnimi financami, vodi temelne in pomožne poslovne knjige, vestno in natančno pripravlja zaključne račune, finančno načrtuje in svetuje in pripravlja finančna poročila.

Mladi se velikokrat sprašujejo kakšne so zaposlitvene možnosti. Z izobrazbo, ki jo potrebuje računovodja je veliko možnosti za zaposlitev. Računovodstvo je zelo iskano in dober strokovnjak vedno najde delo. Zmotno je razmišljanje, da ni dela. Velik problem je v tem, da ni več služb za nedeločen čas. V teh časih se je potrebno samozaposliti. Računovodstvo je dejavnost, ki ima visoko samozaposlitev. Kdor je strokovnjak na svojem področju, bo tudi v svojem poklicu uspešen.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar