E-objave

Objave iz vseh vetrov

Voda je osnovni vir življenja

/
/
/
774 Views

Brez vode ni življenja. Uporablja se jo za mnogotere stvari. Nujna je za življenje; za pitje, osebno higieno, čiščenje, zalivanje, pranje, … Poraba vode je zelo velika in se tudi z leti povečuje. Velikokrat se zgodi, da nam v poletnih mesecih primanjkuje vode in je potrebno z vodo varčevati. Pomembno je, da vodovodne inštalacije ohranijo vodo neoporečno.
Povprečna poraba vode na osebo je dnevno od 150 d0 250 litrov. Na dan ne zaužijemo veliko vode, veliko vode porabimo za druge namene.

Sestavine vode vplivajo na vodovodno inštalacijo.

Voda mora biti tudi v vodovodnih ceveh higiensko neoporečna. Vodovodne inštalacije morajo to neoporečnost zagotoviti. Neoporečne vodovodne inštalacije po naših izkušnjah vam lahko zagotovijo pri podjetju InstalViler, kateri zelo dobro opravljajo svoje delo pri vodovodnih inštalacijah. Ohranjati se mora kakovost vode. V vodi so prisotne raztopljene mineralne snovi in prisoten je tudi klor. Te sestavine vplivajo na cevi, zato je pomembno iz kakšnega materiala so vodovodne inštalacije. Poleg vodovodnih napeljav po katerih gre čista in neoporečna voda, imamo vodovodne inštalacije za odtok vode. Po teh ceveh teče voda, ki je onesnažena. Taka voda kemično in tudi temperaturno vpliva na vodovodne cevi in lahko jih tudi poškoduje. Kakšni so materiali vodovodnih cevi? Veliko let se je za vodovodne inštalacije uporabljalo vroče cinkane železne cevi. Te cevi so izpodrinile plastične cevi, ki imajo določene prednosti. Imajo dolgo življensko dobo (50 let), ne poznajo korozije, prenesejo visoke temperaturne obremenitve do 950C in kratkotrajno tudi do 1100C. Po plastičnih ceveh se ne prenašajo šumi. In kar je zelo pomembno, po ceveh se ne nabirajo usedline.

Velika nadloga za vodovodne inštalacije je vodni kamen. V vodi so raztopine soli in mineralov. Vodni kamen nastane zaradi kalcijeve in magnezijeve soli. Prosta oglikova kislina povzroči reakcijo in pride do tvorjenja bikarbonata. Ko se kemično ravnotežje poruši se del bikarbonata pretvori v netopen kalcijev karbonat in se nalaga na stene vodovodne inštalacije. Koliko vodnega kamna nastane je odvisno od trdote vode, temperature vode in hitrosti gibanja vode. Če se nabere veliko kamna, se zmanjša cevni presek in v velikih izjemah se lahko pojavi tudi popolna zamašitev vodovodnih cevi.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar