E-objave

Objave iz vseh vetrov

Kamini na drva in pelete

/
/
/
614 Views

Kamini na drva in pa tudi kamini na pelete so eni izmed najbolj znanih načinov kurjenja kamina. Z nalaganjem drv ali palete stalno vzdržujemo ogenj in toploto v prostoru. Kamini so idealna rešitev za ogrevanje velikih prostorov, saj se toplota iz kamina hitro širi po prostoru. Les je že od nekdaj znan po tem, da so ga uporabljali kot glavni material za ogrevanje, saj je lahko dostopen, ima pa močno toplotno energijo. Pri kurjenju z lesom imamo več načinov kurjenja. Ena od teh sta kurjenje z drvami v celih kosih, ali pa s peleti. Pri kurjenju drv moramo že v naprej poskrbeti za suha in dovolj velika drva. Posekati jih moramo že spomladi, da se vsaj pol leta sušijo. Posušena drva nato še razžagamo in jih zložimo na za to pripravljeno mesto. Drva so pripravljena za uporabo in ogrevanje naših prostorov. Če pa nimamo možnosti, da sami pripravimo drva, jih lahko tudi kupimo. Nakupimo jih lahko v raznih trgovskih centrih ali pa pri gozdarju, ki svoja drva prodaja drugim.

Pri peletih pa ponavadi vreče z njimi kupimo, saj imamo z izdelavo le teh več dela kot pri drvah. Za pelete potrebujemo tudi posebne stroje, da les s pomočjo močne stiskalnice iztisnemo skozi luknje željenega premera.  Ponavadi se premer giblje od 6 do 8 milimetrov, lahko pa tudi več.

Pelete se uvajajo pri kurjenju v modernih avtomatskih kotlih, kot enostavno, udobno in čisto gorivo. Uporabljajo jih predvsem zaradi njihove visoke kalorične vrednosti, ki se giblje okrog 19,5 mJ/t. 2 kilograma peletov namreč zadostujeta enemu litru kurilnega olja.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar