E-objave

Objave iz vseh vetrov

Gojenje rastlin v notranjih prostorih

/
/
/
658 Views

Rastline seveda najbolj uspevajo zunaj, če pa radi gojimo rastline v notranjih prostorih ali jih pred mrzlo zimo umaknemo noter, je za njihovo rast potrebna umetna svetloba. Na trgu je veliko vrst sijalk in raznovrstnih žarnic, seveda pa vse ne omogočajo rastlinam prave pogoje. Ravno nasprotno, nekatere so za rast rastlin celo škodljive. Če so žarnice za rastline izbrane skrbno, lahko rastline zelo dobro uspevajo tudi v notranjih prostorih.

Svetloba iz žarnic mora biti pravega spektra, za različne faze razvoja rastline pa moramo imeti različne sijalke. Za rast rastlin se uporabljajo MH(metal halide) žarnice, za zorenje in plodove so HPS(highpressuresodium), GRO-LUX pa je univerzalna žarnica za rast rastlin. Na trgu obstajajo tudi led luči za rastline, težko je reči katere so boljše, vendar led žarnice oddajajo malo manj toplotne energije kot običajne sijalke, za svoje delovanje pa porabijo tudi znatno manj električne energije. Tu naj bi privarčevali kar neverjetnih 80%.

Toplotni izpust žarnic je problem predvsem v manjših in zaprtih prostorih, tu je potrebno dodatno zračenje z ventilatorji. Normalne žarnice za rastline oddajajo veliko več toplote kot LED sijalke, zato jih je potrebno namestiti višje, saj se s tem izognemo poškodbam rastline.

Dejstvo je, da naravne sončne svetlobe ne zmore nadomestiti nobena še tako močna žarnica ali sijalka, s pravimi pogoji pa vseeno lahko rastlinam v notranjih prostorih zagotovimo ustrezno rast. Gojenje rastlin v notranjih prostorih, je primerno takrat, ko ni mogoče zadostiti svetlobnim potrebam rastlin na naraven način, če pa se le da, naj bo rastlina čim več časa izpostavljena soncu, če gre za izključno vzgojo v notranjih prostorih, to pač ni mogoče, takrat si izberemo primerne sijalk ali led luči za rastline.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

1 Comments

  1. StopGSO je rekel/-la:GSO je škodljiv to mislim da se sedaj že lahko trdi vsaj glede na zndjaa dogajanja. Monsantu je uspelo v ZDA v enega od zakonov uspelo vriniti zakonsko določilo, ki sodiščem onemogoča prepoved sejanja ali prodaje gensko spremenjenih semen, pa čeprav bi v prihodnosti dokazali, da škodujejo zdravju. S tem pa že jasno kažejo kakšni rezultati znajo v prihodnosti priti v javnost.Vsekakor pa je veliko lažje pogledati stran kot pa spregovorit. Tako da vse pohvale za ta prispevek!

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar