E-objave

Objave iz vseh vetrov

Kako se spopasti z žalovanjem

/
/
/
614 Views

Izguba bližnjega je vsekakor ena izmed najtežjih stvari v življenju, sploh pa v primeru, da je izguba nenadna. Z žalovanjem se vsak spopade po svoje, univerzalnega recepta pa ni, nekateri izgubo prenašajo bolje, spet drugi pa slabše.

Faze, skozi katere gremo skoraj vsi so zanikanje, otopelost, šok, depresija, osamljenost, jeza, občutek krivde in zadnja faza, ki je sprijaznjenje z izgubo. Pri večini ljudi je prva faza zanikanje, saj nikakor ne moremo dojeti, kako je lahko prišlo do izgube bližnjega in velikokrat se prepričujemo, da do izgube dejansko ni prišlo. Žalovanje je naraven proces, obramba našega uma pred izgubo, z njo pa se prej ali slej spopademo vsi, saj je minljivost edina stvar, ki nam je na tem svetu zagotovljena. Vsi zgoraj našteti občutki so povsem normalni, dejstvo pa je, da le čas zaceli rane in skozi te faze bo potrebno prebroditi. Zelo pomaga tudi iskren pogovor z osebo, ki vam pomeni zelo veliko, pa naj bo to prijatelj, oče, stric ali pa kdo drug. Pomembno je, da vam ta oseba zna prisluhniti, prav tako pa vašim bližnjim prisluhnite tudi vi, če je situacija obratna.

Duhovnost in meditacija sta se izkazali za zelo učinkovita orodja nadzora nad samim seboj v veliko različnih situacijah, med drugim tudi v primeru izgube in žalovanja. Žalujete lahko dolgo, prej ali slej pa se boste z izgubo morali sprijazniti, saj boste le takrat lahko živeli dalje, takrat boste prišli do točke, ko spomini na bližnjega ne bodo več tako boleči, spominjali pa se ga boste lahko v dobri luči, predvsem vam svetujem, da se v procesu žalovanja ne zatekate k drogam, alkoholu ali pa kateri drugi »podpori«, ki čustva samo potlači.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar