E-objave

Objave iz vseh vetrov

Vrste SD, MMC in MS spominskih kartic

/
/
/
808 Views

 

SD spominska kartica 64GB

Spominske kartice predstavljajo danes enega izmed glavnih medijev za shranjevanje podatkov, saj jih uporabljamo praktično skoraj na vsakem koraku našega življenja – pri mobilnih telefonih, fotoaparatih, prenosnih računalnikih ipd.

Začetnica spominskih kartic je bila v 90-ih letih PCMCIA oz. PC kartica, kateri so hitro sledile manjše in bolj kompaktne naslednice med katerimi so nam najbolj poznane vsekakor Secure Digital oz. SD kartice, Multimedia Card oz. MMC ter Memory Stick oz. MS spominske kartice.

SD spominske kartice so bile v preteklosti narejene predvsem za uporabo v mp3 predvajalnikih, odlikuje jih predvsem pestrost njihove izbire, saj so bile SD kartice ene izmed prvih, ki so obsegale tudi ponudbo mini SD kartic, ki so sicer združljive z ostalimi SD napravami, ampak so precej manjše od ostalih. Poleg slednjih lahko danes izbiramo še med manjšimi micro in klasičnimi SD karticami, kar se tiče same velikosti. Tudi na področju kapacitete lahko izbiramo med tremi različnimi SD karticami, in sicer standardno SD kartico, SDHC in SDXC spominsko kartico, med katerimi je zadnja tista, ki premore največ spomina.

Memory Stick spominska kartica je prvi izdelek iz te serije podjetja Sony, ki je zaradi majhne kapacitete slednje, kaj hitro ugotovil, da bo potrebno izboljšati spominske kartice, če bodo hoteli ostati konkurenčni trgu. Tako lahko danes izbiramo med še štirimi bolj poznanimi spominskimi karticami, in sicer: Memory Stick PRO (omogoča večjo kapaciteto in hitrejši prenos), Memory Stick Duo, Memory Stick Micro (najmanjša med njmi) in Memory Stick PRO-HG (hitrejša različica PRO kartice, ki je namenjena predvsem uporabi pri visoko resolucijskih video posnetkov).

Tudi MMC spominska kartica je na voljo v številnih različicah. V njenih začetkih, so jo uporabljali predvsem v mobilnih telefonih, medtem, ko jo danes uporabljamo v številnih drugih napravah. RS-MMC (reduced-size Multimedia Card) je med manjšimi, vendar kljub temu, njena največja kapaciteta znaša kar 16GB. Najmanjša MMC spominska kartica je MMCmicro, vendar je njena kapaciteta nekoliko manjša, saj jo lahko dobimo do max. Velikosti 4GB.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar