E-objave

Objave iz vseh vetrov

Kaj so obresti na vezane vloge?

/
/
/
690 Views

Veliko ljudi, ki želijo zaslužiti nekaj dodatnega denarja se odloči, da bodo svoj privarčevani denar položili kot depozit, saj se zavedajo, da bodo dobili višje obresti na vezane vloge, ki so jih položili kot depozit. Obresti na vezane vloge se zelo razlikujejo med ponudniki, saj si različni ponudniki običajno odtrgajo različne marže, kar posledično pomeni, da so nekateri depoziti bolj donosni kot drugi. Svoj denar lahko vežemo na primer v banki ali pa raznoraznih hranilnicah, ki lahko ta čas, ko imajo naš denar z njim sklepajo posle in ga tako ali drugače obračajo. Na ta način zaslužijo nekaj denarja, od katerega imamo tudi mi neko materialno korist, saj nam dolgujejo obresti na vezane vloge, za katere smo se soglasno odločili ob pologu našega denarja.

Višina obresti na vezane vloge se razlikuje glede na to, koliko časa bomo naš denar pustili banki ali hranilnici. Običajna praksa je takšna, da dlje časa kot bomo denar pustili v banki ali hranilnici, višje obresti na naš depozit bomo dobili, ko bomo denar lahko izplačali. V kolikor se odločimo, da bomo denar dvignili pred iztekom dogovorjenega roka, bomo imeli kar nekaj težav, saj nam bodo banke ali hranilnice že na začetku povzročale ne malo težav v primeru, da v pogodbi ni navedeno kako se lahko denar predčasno izplača. V primeru predčasnega izplačila izgubimo vse obresti na vezane vloge, kar pomeni, da nismo privarčevali ničesar.

V določenih primerih se je tudi že zgodilo, da so vlagatelji dobili vrnjenega manj denarja, kolikor so ga vložili v primeru, da so predčasno prekinili pogodbo, če je bilo tako seveda predčasno zapisano v pogodbi. Slovenci lahko svoje depozite sklepajo tudi v tujini v kolikor jim tam banke ali hranilnice ponujajo boljše pogoje poslovanja. Depoziti na bankah so prav gotovo ena najvarnejših naložb, ki jih lahko sklenemo.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar