E-objave

Objave iz vseh vetrov

Agave nektar in lucuma v prahu

/
/
/
715 Views

Agave nektar in lucuma v prahu imata podobno vlogo v našem prehranjevanju, obe živili sta namreč nadomestilo za beli sladkor. V nadaljevanju bom opisala vsako posebej.

Agave nektar je naravno sladilo, ki je izdelano iz različnih vrst agave, vključno z modro agavo. Oblika agave nas spominja na kaktus. Pri pridelavi sirupa se uporablja sok stebla agave. S tem lahko pridobimo temni agavin sirup ali pa svetlega s postopki filtracije.  Najboljši sirup prihaja iz Mehike in Južne Afrike. Poznamo ga kot presno sladilo z nizkim glikemičnim indeksom, kateri ne dviguje sladkorja v krvi. Glikemični indeks je 27. Nizek glikemični indeks ne pomeni, da je manj sladek, ampak je celo od 40-60% slajši od navadnega sladkorja. Sirup je narejen brez uporabe kemikalij in je popolnoma naravni proizvod iz ogljikovih hidratov, kateri so naravno prisotni v rastlini agava. V kulinariki ga največkrat uporabljamo kot nadomestilo za navadni beli sladkor in/ali med. Uporabljamo ga lahko za slajenje vseh vrst sladic, čaja, kot namaz na kruhu in podobno.

Lucuma pa je sadež, ki uspeva v visokih predelih Andov na nadmorski višini med 1000 in 2400m. Imenujemo ga lahko tudi ‘zlato Inkov’, saj je najbolj cenjeni sadež Inkov. Njegovo rumeno meso ima sladek okus, lahko ga primerjamo z okusom sladoleda. Lucuma vsebuje visoko stopnjo karotena, med njimi tudi beta karoten in je močan antioksidant, ki zmanjšuje tveganje za nastanek raznih bolezni ter krepi imunski sistem. Lucuma je bogata z vitaminom B3, ki je pomembna za pravilno delovanje presnovnih procesov. Lucuma v prahu je odlična alternativa za navadni beli sladkor. Tudi lucumo uporabljamo za slajenje vseh vrst slaščic, sladoleda, namazov in podobno.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar