E-objave

Objave iz vseh vetrov

Stanje v panogi mizarstva

/
/
/
838 Views

Če primerjamo, v kakšnem stanju je mizarstvo danes in v kakšnem je bilo pred na primer desetimi leti, vidimo, da so se razmere na tem segmentu trga kar precej spremenile. Včasih so bili ljudje namreč zadovoljni s praktično vsakim izdelkom, ki je prišlo izpod rok mizarja, medtem ko so danes stvari postale že prav zakomplicirane. Kot prvo ljudje niso več zadovoljni z vsem, kot drugo pa bi radi še zelo poceni.

V nekaterih primerih bi ljudje dobili radi tako nizko ceno, da mizar tudi materiala ne pokrije, kje je potem še strošek energije in zaslužek. Zato mora imeti mizarstvo kot je npr.http://www.markelj.com/, izredno dobro ponudbo, da ljudi prepriča, zakaj plačati višjo ceno in kje je razlog za to ter zakaj se ne odločiti za cenejšo ponudbo že narejenega izdelka. Problem pa je še v nečem. Ljudje pričakujejo, da mizarstvo ni samo izdelava omare, klopi, stola, mize ali postelje. Mizarstvo mora danes znati izdelati tudi notranja vrata. Sicer takih ponudnikov ni veliko, vendar so. Najhuje pri vsem tem pa je, da tudi notranja vrata ne morejo biti samo osnovna.

Ljudje bi radi, da so vseh možnih različnih dimenzij, narejena iz vseh možnih materialov, torej mizarstvo, ko se izdelujejo notranja vrata, ni več nujno delo le z lesom, ampak morda tudi z drugim materialom. Samo če pogledamo podjetje Ideales, vidimo, da so izdelana iz različnih tipov lesa, pa tudi iz stekla. Nekateri ponudniki, ki ponujajo še dizajne v obliki harmonike, delajo lahko tudi s plastiko. Mizarstvo torej ni več panoga samo lesa, ampak se morajo mizarji biti pripravljeni učiti ves čas, spremljati modne smernice na tem področju in pripravljeni dela tudi z vkomponiranjem novih materialov, ki jih pri šolanju niso bili vajeni.  Ampak razmere so žal precej klavrne in mizarji so pripravljeni tudi na to delo, zato so danes notranja vrata tako zelo raznolika, če so narejena po meri. Žal pa je izredno žalostna novica, da se morajo mizarji prešolati in zapreti svoje mizarske delavnice, ki so jih uporabljali nekdaj za izdelavo omar in postelj ter podobnih izdelkov in kupiti nove stroje in se preizkusiti v izdelavi notranjih vrat.

Ampak tudi na tem segmentu trga ni nič zagotovljenega, saj ljudje pač zaupajo, da so ponujena že izdelana notranja vrata super in bodo dobra in bodo izpolnila vsa pričakovanja. Vendar pa ne pomislijo, da je taka notranja vrata tudi naredilo mizarstvo, vendar pa mora delati na izredno veliko maso, kupovati les slabše kakovosti in delati vse v smer, da bodo stroški nizki. Po drugi strani pa je treba razumeti tudi to, da takih kapacitet vsekakor ne more izpolniti manjše mizarstvo, saj je pri tako velikih naročilih že sama logistika in razporeditev dela popolnoma drugačna kot ga ima manjše mizarstvo. Seveda, odločitev, kje bo kdo naročil notranja vrata je še vedno prepuščena izbiri, vendar pa se moramo prav vsi, ki kupujemo izdelke iz masovne proizvodnje, zavedati, da ima tak način proizvodnje tudi svojo ceno, ki se morda pokaže že čez nekaj let.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar