E-objave

Objave iz vseh vetrov

Kaj je anksioznost

/
/
/
645 Views

Najhitreje bi lahko anksioznost opisali kot stanje živčne napetosti. Gre za precej zapleteno stanje uma in zavesti, to pa lahko vključuje tesnobo, tremo, živčnost, strah, zaskrbljenost in še kakšna druga stanja, ki lahko navsezadnje vodijo tudi v panični napad. Ta odziv je sicer normalen, lahko se pojavi ob različnih situacijah, ni pa normalno, če ga doživljamo res pogosto. Po slovensko bi lahko temu rekli tudi tesnobnost.

Anksioznost se pojavlja v različnih oblikah, lahko gre za vsesplošno tesnobnost, ki je vztrajno prisotna, lahko pa se tudi stopnjuje. Spet ena druga oblika tesnobnosti je taka, da se stopnjuje, sproži jo lahko strah pred različnimi stvarmi kot so prostori, predmeti. To psihično stanje lahko podedujemo ali pa je posledica kakšnih travm in neprijetnih doživetij iz otroštva. Povezane so lahko s smrtjo bližnjega, ločitvijo, pogostokrat pa anksioznost nima prepoznavnega vzroka. Pa si poglejmo kar nekaj vzrokov anksioznosti. Simptomi so lahko tako telesni, kot so lahko psihološki. Simptomi so lahko:

-ogroženost brez posebnega razloga

-zaskrbljenost

-motnje spanja in koncentracije

-neprestana napetost

-depresija

To so nekateri izmed psiholoških simptomov, telesni pa so lahko glavobol, krči v trebuhu, pogosto odvajanje urina, cmok v grlu, zadihanost, potenje, omotica, strah ter še kaj. Na hitro smo si ogledali nekaj simptomov in kratko razlago anksioznosti, ta motnja se zdravi pri psihologih. Če mislite, da za to motnjo trpite se posvetujte z osebnim zdravnikom, ta pa vas bo napotil do ustrezne ustanove v primeru, da bo to potrebno. Nič ne skrbite, saj je motnja ozdravljiva, čeprav v nekaterih primerih težko.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar