E-objave

Objave iz vseh vetrov

Otroška oblačila – čiščenje in nega

/
/
/
675 Views

Vsi starši vemo, da so otroška oblačila nekaj izjemno ljubkega, a hkrati nekaj, s čemer imamo cel kup dela. Saj veste – kadar perete oblačila za odrasle, imate v enem pranju dvoje hlač in nekaj majic, kadar perete otroška oblačila, pa pride iz bobna pet bodijev, deset nogavičk, pet majičk, pet majhnih hlač, pet slinčkov, tri jopice in tako naprej – kakorkoli, zlaganje in likanje lahko traja tudi precej dolgo.

Seveda pa je prav, da so otroška oblačila deležna nekaj več pozornosti, še zlasti pri najmlajših, torej pri dojenčkih. Razlog je predvsem v njihovih fizioloških posebnostih, ki jih ne gre jemati preveč z lahkoto.

Otroška oblačila oziroma oblačila za dojenčke je potrebno zamenjati običajno večkrat na dan, zlasti pri dojenčkih, ki polivajo in pri tistih, ki so dojeni, zaradi česar je njihovo blati bolj redko. Kadar se oblačila umažejo in na njih ostanejo ostanki izločkov, namreč hitro pride do namnožitve bakterij, ki lahko povzročajo najrazličnejše okužbe, pogosto pa privedejo do razdražene ali vnete kože. Koža dojenčka pa ni izjemno občutljiva zgolj na umazanijo in bakterije, temveč tudi na kemikalije. Staršem se svetuje, da pri oblačilih za dojenčke ne uporabljajo mehčalca – ta se namreč ne izpere, temveč ostane v vlaknih oblačil, zaradi česar se koža lahko razdraži. Veliko bolje je, da za mehkobo oblačil poskrbimo tako, da uporabljamo sušilni stroj.

Prav tako je potrebno otroška oblačila vsaj v prvem letu likati. Likanje predstavlja obdelavo oblačil z visoko temperaturo, ki poskrbi, da se oblačila dejansko sterilizirajo. Hkrati likanje tudi odpravlja možnost, da bi se koža obdrgnila zaradi trših robov ali šivov.

Otroška oblačila morajo biti sicer iz naravnih materialov, ki so mehka, dobro dihajo in ne dražijo kože. Najbolj primeren je seveda bombaž, ki naj bi ga vsaj za spodnja oblačila in perilo uporabljali tudi kasneje, torej tudi pri večjih otrocih (in nenazadnje je bombaž najboljši tudi za odrasle).

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar