E-objave

Objave iz vseh vetrov

Otroška kolesa so pogosto »nerodna«

/
/
/
704 Views

Kolesa za odrasle se ves čas prilagajajo sodobnim tehnologijam in trendom, in večina koles je izdelanih tako, da je vožnja z njimi udobna in prijetna. Presenetljivo pa je, da to ne velja tudi za otroška kolesa, ki v razvoju na splošno zamujajo za kar nekaj korakov. Njihova glavna težava je v tem, da so dejansko izdelana enako kot kolesa za odrasle, le da imajo manjši okvir in kolesa, vse ostalo pa ni niti malo prilagojeno otrokovim fiziološkim lastnostim. Ko mora otrok pritisniti na račko za zavoro, se tako pogosto muči, saj ta ni prilagojena za njegove majhne dlani in prste. Prav tako proizvajalce koles pogosto ne zanima, kako močni so otroci. Otroška kolesa so težka, zaradi tega pa tudi neokretna – in to vodi v slabšo vožnjo ter marsikdaj otroka celo spravi v nevarnost.

Kako izbrati otroško kolo?

Tako kot pri vsaki drugi stvari je treba tudi tu gledati predvsem na kakovost, ne pa na zunanji izgled. Posvetiti se je potrebno teži, kakovosti izdelave in prilagojenosti otrokovi velikosti, moči in spretnosti, ne pa otroku dovoliti, da si kolo na podlagi videza izbere sam. Deklice bodo tako namreč izbrale rožnato kolo ne glede na to, ali je v resnici pravo zanje ali ne, dečki pa kolo z »dirkalnimi« amortizerji, ki bodo vožnjo zgolj otežili, ne pa olajšali.
Da bi lahko v množici ponudbe izbrali dobra otroška kolesa, si torej najprej preberite kaj več o kolesih na spletu, prav tako pa se temeljito posvetujte s prodajalcem, ki vam bo lahko podal mnenje o pravem kolesu za otroka morda tudi iz lastnih izkušenj (oziroma iz izkušenj njegovega otroka). In na kaj lahko pazite sami? V prvi vrsti poskrbite, da kolo ne bo preveliko ali majhno – otrok mora doseči do tal s polovico podplata obeh nog – če ne doseže, je kolo preveliko, če so stopala povsem na tleh in morebiti celo kolena nekoliko pokrčena, pa je premajhno in bo težko pritiskal na pedale. Izberite kolo s sedežem, ki je udoben, pri sedenju na njem (po nastavitvi višine sedeža) pa naj bo otrok v udobnem položaju, da ga nebo že po nekaj minutah vožnje začel boleti hrbet ali bo zaradi prekomernega opiranja na ročke dobil mravljincev v dlani.

Otroška kolesa, ustvarjeno prav z mislijo na otroke

Nekaj proizvajalcev koles, ki sicer pri nas še niso množično zastopani, se je v zadnjih letih odločilo, da bodo pozabili na vse tisto, kar vedo o oblikovanju koles za odrasle, ter za potrebe otrok ustvarili otroško kolo »s čiste ničle«. Torej brez upoštevanja pravil, ki veljajo za kolesa za odrasle. In rezultat? Dobili smo nekaj domiselnih otroških koles, ki so lahka, prilagojena otroškim ročicam in celo upoštevajo tiste težave, ki jih imajo otroci s kolesom najpogosteje – na primer težave z verigo, ki pade z zobnikov (in jo je mogoče zamenjati s posebnim jermenom).

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar