E-objave

Objave iz vseh vetrov

Kako najbolje izkoristiti potencial 3D tiskalnika?

/
/
/
685 Views

3D tiskanje postaja iz dneva v dan bolj popularno, zato se sprašujemo kako najbolje izkoristiti potencial 3D tiskanja. 3D Tiskalniki so v osnovi še vedno zelo počasni saj naprimer ColorJet tiskanje 20x10cm velikega objekta traja cca. 7ur.

Ker je proces izdelave 3D izdelkov tako dolgotrajen nam pri večjih naročilih 3D tiskalnik pride prav na drugih področjih. Če bi želeli naprimer 200 kosov promocijskih izdelkov iz plastike bi v poštev prej kot 3D tiskanje prišlo ulivanje izdelkov. 3D tiskalnik v tem primeru lahko uporabimo za izdelavo kalupa v katerega potem vlivamo naše plastične izdelke.

Izdelava kalupov s 3D tiskalniki je pogosto uporabljen način ravno pri večjih naročilih. V 3D programu izdelamo kalup katerega največkrat natisnemo s pomočjo ColorJet tehnike, ki nanaša plasti finega prahu enega za drugim.

Kako poteka izdelava kalupa?

V 3D programu je potreben izris kalupa, v katerega bomo kasneje vlivali željeni material. Potrebno je upoštevati, da mora biti kalup sestavljen iz dveh delov tako, da se pred vlivanjem skupaj sestavi v 1 kos in po končanem vlivanju razstavi brez, da poškoduje ulitek. Teoretično mora biti kalup vodoodporen tako, da če vanj, ko je sestavljen vlijemo vodo le-ta ne odteka. To zagotovimo zato, da ulitek na koncu dobi želeno gladko obliko.

Kaj še lahko printam s 3D tiskalnikom?

3D tiskalniki so izjemno uporabni za izdelovanje manjših unikatnih izdelkov, prav tako kot za izdelavo specifičnih komponent, ki na koncu skupaj sestavljajo večji produkt. Prav tako so primerni tudi za tiskanje izdelkov, katerih potrebujemo manjše število se nam izdelava kalupa še ne izplača.

3d tiskanje

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar