E-objave

Objave iz vseh vetrov

Predvidevanje padavin

/
/
/
632 Views

Informacije o vremenu nam lahko še kako pridejo prav, če ne drugače pa zaradi radovednosti. Najbolj v poštev nam pride informacija o prihajajočem stanju vremena, še posebej kadar kaj načrtujemo. Od vremena so še zlasti odvisni tisti, ki v svojih poklicnih dejavnostih preživijo veliko časa zunaj kot sta na primer arheološko izkopavanje in komunalne storitve. Tudi kmetje morajo spremljati vreme, da lahko načrtujejo svoje kmetijske dejavnosti, drugače gre lahko celoletno garanje v nič.

Pri načrtovanju naših aktivnosti in za preprečitev neželenih presenečenj nam je lahko v pomoč vremenska napoved. Podatke za pripravo vremenske napovedi zbirajo za to pristojne meteorološke službe, za to pa jim je v pomoč radar padavin. V Sloveniji sta kar dva takšna vremenska radarja in sicer na Lisci in Pasji ravni.

Sicer pa je napovedovanje vremena kar težavno, saj se vreme nenehno in ves čas spreminja. Točnost napovedovanja se lahko izboljša s tehnologijo in nenehnim preučevanjem vremena skozi dalj časa. Najbolj točni podatki so seveda za krajša obdobja, čeprav lahko tudi za dalj časa napovemo kolikor toliko točno. Najbolj točno napoved ima ARSO oz. Agencija Republike Slovenije za okolje.

V zadnjem času postaja precej popularno uporabljati razne aplikacije tako na telefonu kot računalniku glede vremenskih razmer. S temi aplikacijami si lahko pomagamo pri sprotnem načrtovanju kakšnih manjših dogodkov v tistem dnevu. Tako se lahko na primer pripravimo na morebiten dež in čim hitreje pohitimo ali po dežnik ali pa pod kakšno streho, da nas ne ujame dež. Z aplikacijami pa si lahko pomagamo tudi pri načrtovanju dopusta ali kakšnih drugih manjših izletov. Tako lahko na primer za poletni dopust ob morju lažje predvidimo kateri dnevi bodo bolj sončni.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar