E-objave

Objave iz vseh vetrov

Zdravo življenje z zdravo superhrano

/
/
/
610 Views

V vsakdanjem potrošniškem življenju je čedalje več poudarka na zdravem načinu življenja. Pri tem je nedvomno potrebno omeniti tudi hrano. Superhrana je zagotovo v tej kategoriji. Nekateri superhrano jemljejo kot neke vrste zdravil. V resnici pa je to le kot dopolnilo k prehrani. Kot velja za vsako prehransko dopolnilo, tudi za superhrano velja, da pri uporabi le-te ne pretiravamo.

Pod oznako »superhrana« se najdejo vsa tista živila, ki imajo le najboljše snovi in ki so koristne tako za človekovo zdravje kot njegovo počutje. Mišljena so torej vsa tista živila, ki za razliko od drugih živil občutno in dokazano pripomorejo k izboljšanju zdravja in/ali počutja. Med njih spadajo zelo različna živila, ki jih lahko najdemo po vsem svetu. Pri nas jih je moč najti kar v naravi in sicer so ta živila naslednja: regrat, kopriva, borovnice, itd. Za razliko, ki jih lahko najdemo čisto na drugem koncu sveta, so ta živila naslednja: chia semena, acai jagode, goji jagode, maca, spirulina, chlorella, itd.

Chia ali oljna kadulja po naše obstaja sicer že zelo dolgo, vendar pa je postala popularna šele pred kratkim. Vzgaja se jo predvsem zaradi njenih semen, katera vsebujejo ogromno dobrih lastnosti. V primerjavi s preostalimi semeni in žiti, chia vsebuje naslednje naštete snovi v bistveno večjih količinah. Že iz imena izvemo, da semena vsebujejo olje, katero je sestavljeno iz maščobnih kislin omega 3, 6, in 9. Poleg tega vsebujejo še natrij, magnezij, vlaknine, beljakovine, vitamine, kalcij, železo, fosfor, mangan in druge zdrave snovi. Bogata pa so tudi še z antioksidanti, po čemer sodobni človek vedno bolj posega. Ne le, da chia semena na splošno izboljšujejo naše počutje, ampak nam pomagajo tudi pri izgubi telesne teže, fizično smo bolj vzdržljivi, po kakšni vadbi pa nam pomagajo tudi regenerirati mišice. Od vsega naštetega torej ni dvoma zakaj je chia tako priljubljena, vendar pa tudi tukaj velja opozoriti, da z njimi ni dobro pretiravati.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar