E-objave

Objave iz vseh vetrov

Zavod za zaposlovanje, kakovosten in popoln vir informacij

/
/
/
814 Views

Zavod za zaposlovanje je nekaterim ljub, nekaterim ne. Več o funkciji tega zavoda in zakaj sploh obstaja ter je uporaben pa si lahko preberete v spodnjem članku. Uživajte v branju, veseli pa bomo tudi kakšnega vašega komentarja.

Zavod za zaposlovanje je samostojna oseba s statusom javnega zavoda.

Ustanovljena je bila leta tisoč devetsto v Ljubljani kot Mestna posredovalnica za delo. Z njeno ustanovitvijo se je na območju Slovenije začelo modernizirati področje trga dela. Potrebe po ureditvi tega področja imajo daljšo zgodovino. Narekovale so jih pomembne spremembe na področju dela, proizvodnje in storitev ter na splošno spremembe, ki presegale evolucijske okvire. Poleg zaposlovanja je bilo v ta okvir zajeto tudi področje zdravstvene oskrbe. Delno so bila navedena področja urejena že prej, šlo pa je za določene družbe in njihove zaposlene. V novejši zgodovini je zavod za zaposlovanje doživel spremembe predvsem z nastankom novih državnih ureditev ter vključitev na evropski trg dela. S tem je slovenski trg postal bolj odprt za druge članice, hkrati pa so Slovenci lahko svoje zaposlitvene priložnosti iskali na območju Unije. S tem je zavod za zaposlovanje v razmeroma kratkem časovnem obdobju doživel velike spremembe. V osnovi praktično nespremenjeni pa so ostale nekatere aktivnosti, kot je prijava na zavod za zaposlovanje.

Vsem, ki željo uveljavljati pripadajoče pravice za primer brezposelnosti, se morajo prijaviti na zavod za zaposlovanje. Prijava je možna osebno, že nekaj let pa je na voljo tudi elektronska oblika prijave. V prijavi je potrebno navesti osebne podatke, naslov dosegljivosti, podati izjavo o trenutnem stanju ter navesti katere dokumente prilagamo dokumentaciji. Trenutno stanje sporoča ali je oseba v delovnem razmerju, je samozaposlena, upokojenec oziroma upokojenka, poslovodna oseba, ima status kmeta, dijaka, je nezmožen za delo, se prijavlja zaradi uveljavitve pravic iz zavarovanja za brezposelnost ter ali je oseba tujec. V obrazcu se nahajajo pojasnila za izpolnitev obrazca. Prijava na zavod za zaposlovanje ima rok in sicer mora biti podana v tridesetih dneh od prenehanja obveznega zavarovanja.

Prijavo na zavod za zaposlovanje  lahko podajo nezaposleni, osebe zmožne za delo ter pripravljene aktivnega iskanja ter osebe starejše od petnajst let.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar