E-objave

Objave iz vseh vetrov

Francija, mesta vredna ogleda

/
/
/
989 Views

Vas mika izlet v Francijo? Država je zelo raznolika in ima izredno bogato zgodovino. V tem članku si lahko preberete nekaj o mestih, ki so v Franciji vredni ogleda. Vabljeni k pranju.

Francija ima številna globalno znana in zgodovinska mesta. Na prvem mestu je zagotovo Pariz, preko katerega je Francija znana praktično vsakemu zemljanu. Šteje preko dvanajst milijonov prebivalcev, hkrati je Pariz občina z preko dva milijona prebivalcev. Občina obstaja od leta tisoč osemsto štiriintrideset, obstajala pa je že prej in sicer v obdobju med letoma tisoč sedemsto devetdeset in tisoč sedemsto petindevetdeset. Francija ima poleg Pariza še nekaj milijonskih mest. Drugo največje mesto je Lyon, nahaja se na vzhodu države. Šteje preko pol milijona prebivalcev, dva milijona na urbanem območju s širšo okolico pa preko štiri milijone prebivalcev. Lyon je glavno mesto vzhodno osrednje francoske regije Rona-Alpe in prefektura departmaja Rohne.

eiffel tower v parizu

Prestolnica francoske kuhinje

Francoska kuhinja je znana po vsem svetu, gre pa za kuharsko tradicijo in prakso iz Francije. Najbolj prepoznavni so fino, kruh in sir. Tretje največje mesto se nahaja na jugu oziroma ob obali Sredozemskega morja. Marseille je glavno mesto in občina jugovzhodne francoske regije Provansa-Alpe-Azurna obala, prefektura departmaja Bouches-du-Rhône. Mesto šteje preko osemsto šestdeset tisoč prebivalcev, na urbanem območju pa milijon sedemsto tisoč prebivalcev. Bordeaux je četrto največje mesto, nahaja na zahodu države Francija. Mesto velja za zgodovinsko središče Gaskonije, zgrajeno je na bregovih Garone tik prek njenim izlovom v reko Dordogne v estuarij Gironde. Francija ima še mesti z milijon prebivalcev na širšem urbanem območju. To sta Lille in Nica. Mesti ležita na povsem nasprotnih koncih države Francija. Lille na severu ob meji z Belgijo, Nica pa na jugovzhodu v bližini meje z Italijo. Mesto Lille naj bi po legendi o Lydericu in Phinaertu ustanovljeno leta šesto štirideset, prvič pa je mesto omenjeno leta tisoč šestinšestdeset. Območje Nice je bilo poseljeno že v pradavnini, o čemer pričajo neandertalske izkopanine v mestni četrti terra Amata. Francija ima še veliko drugih zanimivih večjih mest, katerih značilnost je bogata zgodovina ter obilica ogleda vrednega.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar